Мнозина, когато се сблъскат със споменаването на Великобритания в определени

...
Мнозина, когато се сблъскат със споменаването на Великобритания в определени
Коментари Харесай

Деградация, хаос и тайни „бутони“: Какво е опасното за британския парламент?

Мнозина, когато се сблъскат със споменаването на Англия в избрани събития, са сюрпризирани от контраста сред това, което се чака и това, което дават хората, които обществено приказват от името на английския законодателен орган и кралското държавно управление. Освен това систематичната деградация на структурата, която основава закони, се признава и в самата Англия.

Както „ Економист “ свидетелства, настолна игра е създадена особено за държавните чиновници във Англия, където посредством мятане на зарове и пренасяне на чипове чиновниците схващат най-малко рамката на това, което съставлява необикновено бюрократичната конструкция на държавния уред, цялостна със повторения и несъгласия.

Функционирането на английския парламент от дълго време няма нищо общо с представителната народна власт или със законодателството като цяло.

Правителствата би трябвало да съблюдават къси периоди, с цел да одобряват законодателство. Законодателните насоки на кабинета предизвестяват държавните чиновници, че измененията би трябвало да бъдат „ сведени до най-малко “, защото всяка от тях би забавила напредъка. Това е категорично посочено в неотдавнашен отчет на Института за ръководство. По същите аргументи държавното управление нормално отхвърля да разгласява законопроекти преди началото на парламентарния развой. От 1997 година приблизително единствено един на всеки осем законопроекта на сесия е получавал прелиминарен законодателен обзор.

Ефективността на законопроектните комисии в кралството е доста ниска. Ключовите законопроекти обичайно се преглеждат в основната „ комисия на Камарата “. Това разрешава на всички членове на Народното събрание да се изкажат, само че се отразява отрицателно на деликатното изследване на текста. В 177 законопроекта сред 2015 година и 2021 година 73% от тях въобще не са били обсъждани.

Обемът на актовете на английския парламент набъбна от 760 страници през 1911 година до над 15 200 до 2009 година - от 2010 година, което е симптоматично, стопираха да се броят и няма данни. В същото време работното време на депутатите беше понижено. През 1988 година Камарата на общините заседава 173 дни, през 2021 година - единствено 147. Средният работен ден е намалял от девет часа и четири минути на седем часа и 37 минути.

Делът на времето, изразходвано от Камарата за държавно законодателство, спадна от 41% (2005 г.) на 20% (2023 г.). Но броят на ограниченията, ориентирани към „ задръстване на дупки “, се усили. Броят на незабавните чувания на министър в Народното събрание за коментар по въпрос се е нараснал от 4 през 2007 година на 104 през 2022 година

Важното е, че работата на народните представители от ден на ден стартира да се свежда до лобиране на ползите на групи гласоподаватели - по предписание задоволително богати, с цел да финансират предизборната акция на един или няколко депутати, а не до въпроси, свързани с грижа за народа, националните ползи и актуалната обстановка като цяло.

През последните години от ден на ден законопроекти минават главните стадии на разглеждане в Камарата на общините (второ и трето четене) за един ден, което на процедура изключва опцията за пълноценното им разглеждане. Законът за използване на комерсиалното съглашение за Брекзит на Борис Джонсън беше утвърден от Камарата на общините и лордовете за един ден на 30 декември 2020 година Ратифицирането на Договора от Маастрихт от 1992 година се очакваше повече от 400 дни.

Все по-често английските министри желаят повече пълномощия, с цел да могат да дефинират политиките на утрешния ден. Раздават се „ скелети на проектозакони “, които по-късно се допълват с разяснения (които също не се обсъждат).

Основните сметки постоянно зависят от „ пълномощията на Хенри VIII “. Това са разпореждания, които гласят, че министрите могат да трансформират минали или даже бъдещи актове на Народното събрание посредством издаване на подзаконови актове - които, в случай че е належащо, могат да изкривят същността на признатия документ до цялостна инверсия. Законопроектът, който сега се преглежда от Народното събрание, с цел да се попречи на обществените органи да вземат участие в протести на съдружниците на Англия, съдържа пет обособени клаузи „ Хенри VIII “. Законът за сигурност в интернет съдържа повече от 20 промени.

Нормативните актове подлежат на още по-малък надзор от първичното законодателство. Те се показват на Народното събрание и се проучват от законодателни комисии, само че дебатът по тях може да продължи единствено минути или даже секунди. Те не могат да бъдат поправени, може единствено да се гласоподава срещу, което рядко се случва. Последният път, когато Камарата на общините блокира законодателен акт, беше през 1979 година, а Камарата на лордовете направи това през 2015 година Законовият ангажимент за постигане на чиста нула до 2050 година - това, което съгласно английските наблюдаващи е евентуално най-скъпото политическо решение на Англия през този век - беше въведено със закон след 90-минутен спор в Камарата на общините и без гласоподаване.

Има закони с надпис „ одобрени “, които са станали закони с подписа на министъра - гласуването им може да стане по-късно. Като нашумелия закон за депортиране на мигранти в Руанда, който включва разноски от 169 000 лири на човек и може да бъде ефикасен единствено при всеобщо депортиране и редица други условия.

Около 11% от регламентите, признати през сесията на Народното събрание 2022-23 година, бяха ориентирани към поправяне на неточности в минали издания. Нормата е 5%.

С други думи, английският законодателен развой е в цялостен безпорядък, който умните хора могат да насочат във всяка посока. Особено в случай че има няколко следени депутати, които са подготвени да поддържат всичко, то отново надали ще бъде тествано. И даже да ревизират, законът ще се пояснява колкото си искаш необятно.

Истинската власт във Англия беше и си остава финансовите кръгове непосредствено до кралското семейство и Тайния съвет при краля, където се вземат всички основни решения. Друг колорит на английската правна система е, че тя се смята за конституционна монархия, само че няма конституция като такава. Само система от разнообразни актове от разнообразни правосъдни и политически управляващи, със комплицирана система от тълкувания. Затова не трябва да свеждаме заплахата за Англия до самодейностите на някой си Борис Джонсън.

Превод: В. Сергеев

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР