Мнозина избират живот в чужбина по различни причини - за

...
Мнозина избират живот в чужбина по различни причини - за
Коментари Харесай

Кои са най-евтините държави за живот и работа в Европа

Мнозина избират живот в чужбина по разнообразни аргументи - с цел да стартират нова работа, с цел да бъдат по-близо до колегата си или просто, с цел да опознаят света. И защото инфлацията става все по-голям проблем за хората, търсенето на по-евтин метод на живот се трансформира в първостепенна причина за пренасяне. Някои европейци отпътуват на юг, с цел да понижат сметките за отопление. А в доста страни експатите, получаващи заплати от задгранични компании и разполагат с по-голяма покупателна дарба, споделя Euronews Travel.

И по този начин, къде са най-евтините места за промяна на адреса и какво мислят локалните поданици за притока на относително заможни пасажери? Индексът на разноските за живот Numbeo проучва данни за всяка страна в Европа по критерии за наема на жилище, разноските за хранителни артикули, както и цените на комуналните услуги и развлечения. Разбира се, разноските за живот не са единственото основание преди пренасяне. Безопасността и качеството на живот, са от извънредно значение.

А четирите страни със златна среда са:
Черна гора
Черна гора може да се похвали със средновековни градове, ледено студени ледникови езера, втория по дълбочина каньон в света и извънредно ниски цени. Numbeo дава на страната рейтинг от 38.9. За съпоставяне, Швейцария - най-скъпата дестинация в Европа - има показател от 114.2. Тези показатели съставляват % от цената на дестинацията спрямо Ню Йорк - базовата стойност на търсачката. Така цените в Черна гора са към 38.9% от цените в Ню Йорк, до момента в който цените в Швейцария са с 14.2 % по-високи от тези в Ню Йорк. Дигиталните номади могат да аплайват за двугодишна виза за Черна гора с опция за удължение с две години.



Цени в столицата на Черна гора, Подгорица:
Евтино ядене: 6.40 евро500 мл бира: 2 евроМесечен наем на апартамент с една спалня в центъра на града: 372 евроПортугалия
Португалия - със своите слънчеви плажове и оживени градове - е най-популярната дестинация за цифрови номади в Европа. Numbeo дава на Португалия показател на разноските за живот от 45.3 точки. В рамките на новата скица за цифрови номади в страната работещите от разстояние ще могат да живеят и работят в страната за интервал до 12 месеца. За да дават отговор на изискванията, претендентите би трябвало да печелят най-малко 2 800 евро на месец - четири пъти повече от минималната работна заплата в Португалия.



Цени в португалската столица Лисабон:
Евтино ядене: 12 евро500 мл бира: 2.50 евроМесечен наем на апартамент с една спалня в центъра на града: 1 207 евроХърватия
Слънчева Хърватия е малко по-скъпа от Португалия с показател 46.7. Крайбрежните градове - като Сплит и Дубровник - покачват междинните разноски. Но все пак балканската страна е на ниска цена вид за емигрантите. През януари 2021 година Хърватия стартира да предлага специфични визи за цифрови служащи от страни отвън Европейски Съюз, които им разрешават да останат до една година и ги освобождават от налог върху приходите.



Цени в хърватската столица Загреб:
Евтино ядене: 9.80 евро500 мл бира: 2.40 евроМесечен наем на апартамент с една спалня в центъра на града: 560.25 евроЛитва
Литва също е известна измежду цифровите номади - изключително младежката столица Вилнюс, която може да се похвали с обилие от коуъркинг пространства за взаимна работа. Numbeo му дава оценка от 48.8. Бъдещите емигранти могат да разчитат на опростена виза, която нормално може да бъде получена за няколко месеца.



Цени в столицата на Литва, Вилнюс:
Евтино хранене: 10 евро500 мл бира: 4 евроМесечен наем на апартамент с една спалня в центъра на града: 720.83 евроКакво мислят локалните поданици за цифровите номади?
Ниските цени са чудесни за цифровите номади, само че могат да имат негативно влияние върху локалните общности, които страдат от жилищната рецесия и инфлацията. Средната месечна заплата в Подгорица е 628 евро - към една пета от междинната месечна заплата в Лондон. Euronews поучава преди вземането на решение за преместване да бъде проучено по какъв начин локалните поданици се отнасят към емигрантите в определената локация. Изучаването на локалния език и запознаването с локалните традиции са доста положителни първи стъпки, още преди идване в страната, поучават от Euronews.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетиндигитални номади разноски за живот евтини дестинации Европа работа в чужбина ПоследниНай-четениЛюбопитно 12 Кои са най-евтините страни за живот и работа в Европа Бюджет и финанси 332 Кабинетът гласоподава по-евтини карти за превоз за пенсионери и възпитаници Бюджет и финанси 1232 Таваните на цените в Унгария – урок по неуспех Бюджет и финанси 436 Хърватия наложи огромни санкции на търговците за спекулации с цените КомпанииОбновена 22854 Цялото произвеждане на шоколад NuCrema се мести в Костинброд Компании 7538 Какво следва: 2023 година и жилищният пазар от висок клас в България Личности 5818 Провинциалното момче, което построи империя от първокласни марки Компании 4796 Nexo се съгласи на $45 млн. санкция, с цел да приключи следствията в Съединени американски щати Всички новини18:28 Политика 12 Британската политика към момента страда от полулизъмОще от ЛюбопитноВиж всичкиВенецът на имперската държав
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР