Множество ранени при сблъсък между етиопските военни и милицията в Амхара: Източници

...
Военните на Етиопия се сблъскаха с бойци от милиция в
Коментари Харесай

Военните на Етиопия се сблъскаха с бойци от милиция в района на Амхара, казаха жители в сряда, в ескалация на тлееща вражда между двамата бивши съюзници, които лекар каза, че е причинил повече от дузина наранявания.

Фано, милиция на непълно работно време без официална командна структура, подкрепи федералните войски в двугодишна гражданска война в съседния регион Тиграй, която приключи с примирие миналия ноември.

Но отношенията се влошиха заради това, което според някои в региона е незачитане на сигурността на Амхара от страна на националното правителство.

Бойци на фано и войски на Етиопските национални отбранителни сили (ENDF) са се сблъскали близо до Дебре Табор във вторник и сряда, казаха лекар в болница в града и полицай пред агенция Ройтерс. И двамата поискаха да не бъдат назовавани от съображения за сигурност.

Говорителите на федералното правителство на Етиопия и регионалната администрация на Амхара не отговориха на исканията на Ройтерс за коментар в сряда.

Лекарят каза, че в болницата са приети трима души със сериозни наранявания и 10 с леки наранявания, включително рани от изстрели и тежки оръжия.

„Бивките продължиха днес в покрайнините на града“, каза лекарят, като добави, че пътят към Дебре Табор е затворен. „Тези, които бяха ранени, идват пеша.“

Рано сутринта във вторник имаше сражения извън град Кобо, но в сряда ситуацията беше спокойна, казаха двама жители на Кобо пред Ройтерс.

Дипломатически източник, говорещ с Ройтерс при условие за анонимност, каза, че битката е избухнала преди няколко дни, когато военните са започнали операция, за да принудят бойците на Фано да напуснат Кобо и други райони.

След това милициите от Фано превзеха свещения град Лалибела, който е дом на обект от световното наследство на ЮНЕСКО, каза дипломатическият източник.

Посолството на Испания в Етиопия инструктира всички испанци в Лалибела, която е част от Амхара, да не напускат хотелите или резиденциите си в съобщение в платформата за социални медии X, известна преди като Twitter.

Във вторник държавната Ethiopian Broadcasting Corporation цитира говорителя на ENDF полковник Getnet Adane, че военните ще предприемат действия срещу Fano за „нарушаване на мира в страната“.

Той цитира няколко скорошни инцидента, при които бойци на Фано са открили огън по войници на ENDF, но не каза кога са се случили.

Говорителят на ENDF не отговори на искане за коментар в сряда.

Бойците на Фано участваха в едноседмични бурни протести в Амхара през април, след като министър-председателят Абий Ахмед нареди силите за сигурност от 11-те региона на Етиопия да бъдат интегрирани в полицията или националната армия.

Протестиращите смятат, че заповедта има за цел да отслаби Амхара – вторият по големина регион в страната. Федералното правителство отрече това.

Източник: Ройтерс
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР