Множество потребители на някои мобилни оператори получиха съобщение за опасност

...
Множество потребители на някои мобилни оператори получиха съобщение за опасност
Коментари Харесай

Масова паника след като системата BG ALERT изпрати съобщение за опасност

Множество консуматори на някои мобилни оператори получиха известие за заплаха на терефоните си, съпроводено със мощен тон, изпратено от BG ALERT. Това провокира краткотрайно неразбиране и суматоха в обществените мрежи.

Място за терзание обаче няма.

Министър Божидар Божанов побърза да  успокои жителите със статус във Фейсбук:

Много хора доскоро са получили уведомление на телефона си от BG ALERT – системата за ранно уведомяване, която се внедрява сега. Три неща:
1. Всичко е наред, няма заплаха, това е единствено тестово съобщение 2. Крайно време е да имаме таква система, която е доста потребна при бедствия и е доста добре, че Министерство на вътрешните работи я внедрява. 3. Министерство на вътрешните работи би трябвало да усъвършенства процеса по тестване (особено в продукционна среда). “test test ” не е положително известие.

Но и под поста на министъра завялаха мнения на ядосани българи, които са се уплашили от теста.

Петър Велков също изясни, че тази система ще ни предизвестява даже при неприятно време и става дума единствено за тест.

Системата за бедствия BG Alert. Спокойно, това уведомление и противен тон, който сте получили, не е единствено за вас, не е спам, скам или различен вирус.

Тя ще бъде спомагателен канал към Националната система за ранно предизвестие и обявяване. Чрез нея ще може през мобилните телефони да се даде информация на жителите дали има заплаха за тях.

Става дума за феномени, които могат да се предвиждат. Например, доста неприятно време и рискове от него, наводнения и тн. Има го, да вземем за пример, в Гърция и доста други страни.

Системите ще бъдат тествани още веднъж на 22-ри от 12 до 12:30 часа, този път с предизвестие

Още вести четете в категорията ни България. 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР