Множество нарушения при проверките с акцент агнешко месо и яйца

...
Множество нарушения при проверките с акцент агнешко месо и яйца
Коментари Харесай

БАБХ на проверки за качеството на яйцата и агнешкото

Множество нарушавания при инспекциите с акцент агнешко месо и яйца преди Великден.  Това засече Агенцията по храните.

В дните преди Великден са направени над 3500 инспекции. Издадени са 110 наставления, формирани са 12 акта за разнообразни нарушавания и са затворени два обекта. Най-честите нарушавания срещани при месото – не се афишира страната му на генезис.

Опашките се извиха пред магазините за месо преди Великден. Сред пазаруващите е и Славчо Михайлов, който купува 2 кг агнешко за празника. Предпочита българското и не се тормози, че ще попадне на некачествено.

БАБХ издаде 110 наставления и 12 акта, затвори и два склада

Две по-големи нарушавания свързани с агнешкото са засекли инспекторите при инспекциите. При едното в касапница за месо в Кърджалийско е спряна част от активността, а 32 тона месо са сложени под забрана.

„ В една част от комерсиалните документи не е посочено категорично, че месото е от Северна Македония, което е подвеждащо за търговеца, който ще предложи това месо на потребителя “, изясни доктор Галя Викьова от БАБХ.

Другият случай е от Велинград, където 53 заклани агнета са открити в частен дом с неразбираем генезис на месото. При вноса на яйца не са засечени нередности. У нас те идват най-вече от Полша и Украйна, регистрираха специалистите.

В южната ни съседка беше въведен таван на цените за съществени артикули

„ Колегите работят без почивен ден, по този начин ще бъде и по празниците за да бъдем сигурни, че до българските консуматори стига качествена и безвредна храна “, съобщи заместник-министърът на земеделието Крум Неделков.

Сред нарушаванията открити при инспекциите са и предложение на храни с  изминал период на валидност, без етикети на български, има и такива, които не са съхранявани при температурния режим посочен от производителя.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР