Множество хора се хранят вегетариански или дори вегански. Но имат

...
Множество хора се хранят вегетариански или дори вегански. Но имат
Коментари Харесай

Опасно ли е да храним децата си вегански?

Множество хора се хранят вегетариански или даже вегански. Но имат ли право да хранят и децата си по този метод – дали това не е нездравословно и даже безконтролно? Какво се знае по този въпрос, споделя.
" Не ми казвайте, че следвате и тази мода! ". Така реагира педиатърката, когато Марко и брачната половинка му ѝ споделят, че хранят щерка си единствено с веганска храна. " Протеини, витамин B12, йод, цинк, селен – от кое място ще бъдат набавени? ", пита тя. Родителите обаче обяснили, че постоянно наблюдават да няма дефицит на тези детайли в храната.
" Човек би трябвало да е наясно с обстоятелствата и да знае кои храни какви микроелементи съдържат ", споделя Марко. В редица проучвания към този момент е потвърдено, че диета на растителна основа не води наложително до дефицити за организма.
Затлъстяването е огромният проблем
Учените обвързват диабета, сърдечно-съдовите болести и разнообразни форми на рак с метода на хранене и най-много с прекомерната консумация на захар, наситени мазнини и месо. Според последния отчет на Германското сдружение по здравословно хранене, потреблението на зеленчуци в Германия пораства, само че потреблението на месо също си остава висока – съвсем 60 кг на човек годишно. От екологична и здравословна позиция това е пагубно.
Същият отчет стига до извода, че всяко седмо дете в Германия е с наднормено тегло. По данни на СЗО, към 2016 година 340 милиона деца и младежи в международен мащаб са страдали от затлъстяване или са имали наднормено тегло. От 1975 година насам броят на хората с наднормено тегло в международен мащаб се е утроил, на първо място в развитите страни. Затова и по-скоро консервативното Германското сдружение по хранене от дълго време стига до заключението, че " растителната диета е потребна освен за здравето, само че и за околната среда. "
Веганската храна не е безусловно по-здравословна
Веганската диета обаче не води безусловно до по-добро здравословно положение. При дефицит на избрани микроелементи и съставки, рано или късно се стига до болести.
Потенциалните рискове за здравето на децата, чиито родители ги хранят с веганско меню и не обръщат изключително внимание на избора на храни, са безспорни. От друга страна, има доста повече деца, чието здраве е застрашено от храни, които съдържат огромни количества мазнини и захар: " Броят на тези деца, които имат тежки здравословни проблеми в началното учебно заведение заради хиперкалорично и друго нездравословно хранене, евентуално е милион пъти по-висок ", написа професорът в Института по хранителна медицина към университетската клиника в Любек Мартин Смолих.
Две проучвания дават скъпа информация по тематиката
Маркус Келер е съосновател на Изследователския институт за растително хранене. Той взе участие в две проучвания, които ревизират дали фактически децата и младежите, които са на вегетарианска или веганска диета, страдат от дефицит на хранителни субстанции. В двете проучвания, в които вземат участие общо към 400 индивида, се изследват две групи от надлежно деца сред 1 и 3-годишна възраст и деца и младежи сред 6 и 18 години. Една трета от тях се хранят единствено с вегански артикули, 1/3 – с вегетариански и една трета – със смесена диета, включително и месо.
" Нито едно от изследванията не сподели обилни разлики в обвързваното с възрастта развиване, т.е. междинната височина и тежестта. " Келер обаче признава, че до момента не е имало дълготрайно проучване. Неговите изследвания не са и представителни за всички деца, които употребяват единствено веганска кухня, защото никой не знае какъв брой деца в Германия са на сходна диета. Въпреки това събраните данни дават значима информация. Например за витамин В12.
Този витамин играе роля в разнообразни метаболитни процеси и е от значително значение за действието на нервната система. Проблемът: микроелементите би трябвало да се одобряват с храната. Това е изключително проблематично за веганите, защото витамин В12 се съдържа главно в животинските артикули.
За вегани като Марко и брачната половинка му това не е проблем. Те обезпечават на щерка си витамин В12 в течна форма върху мюсли. Келер удостоверява, че и в неговото проучване равнищата на В12 при децата, които употребяват единствено растителна храна, е било положително. Това значи, че родителите са наясно, че приемът на В12 би трябвало да бъде различно обезпечен.
Диетата на множеството деца вегани е пълноценна
Нивото на калций, витамин В2, йод и витамин D обаче е под нормата при всички групи. " Що се отнася до калция и витамин В2, децата вегани се оправят малко по-зле от вегетарианците и от тези на смесена диета ", признава специалистът по растително хранене.
По други индикатори обаче те са напред, отбелязва Келер: Витамин Е, Витамин С, фолиева киселина, магнезий, фибри и даже желязо. Диетата на дребните вегани също така автоматизирано включва по-малко захар, по-малко полуфабрикати и повече зеленчуци, плодове, пълнозърнести артикули, ядки и бобови растения.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР