Многопрофилна болница за активно лечение Девин“ ЕАД вече е база

...
Многопрофилна болница за активно лечение Девин“ ЕАД вече е база
Коментари Харесай

МБАЛ – Девин вече е база за обучение на медицински сестри и студенти по медицина

" Многопрофилна болница за интензивно лекуване Девин “ ЕАД към този момент е база за клинично, практическо образование на медицински сестри, студенти по медицина, както и на следдипломно образование за придобиване на компетентност за някои от клиничните посоки, по които реализира активност лечебното заведение, осведоми кметът на общината Здравко Иванов.

Това става факт с помощта на получената позитивна оценка от Акредитационния съвет на Министерството на здравеопазването от 18 януари т.г., прецизира изпълнителният шеф на лечебното заведение Радка Грозданова.

Предстои подписването на контракти с медицински университети за взаимна активност, като с някои към този момент са извършени предварителни диалози и е реализирано съглашение.

„ Надявам се, че това е методът да решим едни от наболелите кадрови проблеми в системата на опазването на здравето, предоставяйки опция за образование на медицински фрагменти, които в следствие да постъпят и на работа в болничното заведение “, добави градоначалникът на Девин.

Същевременно излиза наяве, че МБАЛ – Девин е завършила най- сполучливата си финансова година, след повторното й отваряне при започване на 2014 година Лечебното заведение е погасило всичките си отговорности към своите кредитори. Благодарение на дейностите на община Девин през миналата година, капиталът на лечебното заведение е повишен с общо 1580000 лева Така болничното заведение преодолява декапитализацията и завършва годината с позитивна финансова конструкция в размер на 718000 лева, при негативна такава в размер на 1 081000 лева при започване на 2014 година

Добрата финансова политика разрешава и от началото на м. август 2022 година да се покачат и възнагражденията на личния състав по груповото договаряне в опазването на здравето, като главните заплати на медицинските сестри в болничното заведение са 1500 лева, а най-ниската съществена работна заплата за доктор е 2000 лева

„ Сега умерено може да кажем, че МБАЛ -Девин завършва най-важният стадий! Етапът на възкръсване и връщане на болничното заведение на заслуженото й място на картата на опазването на здравето в страната ни “, с горделивост декларира Грозданова.

Тя напомня, че в лечебното заведение има постъпили млади лекари, като единият от тях в края на 2022 година сполучливо защитил компетентност по Нервни заболявания и различен специализира Кардиология.

„ Ръководството на болничното заведение и общината работят и по придобиване на модерна и качествена здравна инсталация. В това отношение в последните години се направи не малко в МБАЛ-Девин. Беше доставена здравна инсталация с европейски средства, която способства за възстановяване на диагностичния развой “, прибавя още изпълнителният шеф.

На този стадий тече процедура по закона за публичните поръчки за закупуване на компютърен томограф, като доникъде на месец февруари, би трябвало да бъде определен реализатор и подписан контракта за доставка.

Очаква се и привършване на главният ремонт на Детско поделение, който се прави със средства на община Девин, Министерство на здравеопазването и дарения.

„ Вярвам, че за МБАЛ - Девин компликациите останаха в предишното и предстоят хубави дни, за надграждане и развиване “, обнадеждена добави Грозданова.

Тя напомня и пътя изминат от лечебното заведение, което наново отвори порти през 2014 година

„ Тогава болничното заведение имаше отговорности в размер на 1759000 лева и насъбрани загуби дотогава от 1206000 лева Всички отговорности бяха правосъдно приети с влезнали в действие правосъдни решения, т.е. тези отговорности бяха в допълнение обременени със обилни по мярка суми за лихви, които се увеличаваха всекидневно и утежняваха още повече обстановката “.

Благодарение на разбирането на огромна част от кредиторите, които оценяваха смисъла на болничното заведение за този район и демонстрираха огромно самообладание, като се съгласяваха и подписваха съглашения за разсрочване на вземанията си във времето, болничното заведение съумя да реализира, въпреки и мъчно активността си. Голяма помощ оказаха и доста от кредиторите с обстоятелството, че опростиха изцяло или отчасти присъдените им законови суми за лихви “, прибавя Грозданова.

Значителна помощ оказва страната в края на 2021 година, с предоставените средства в размер на 700000 лева

„ Приключилата 2022 година поставя сполучлив край във финансово отношение на един тежък и сложен интервал. Болницата към този момент е с позитивен финансов резултат и такава финансова конструкция, няма както просрочени, по този начин и настоящи отговорности “, акцентира още изпълнителният шеф.

Грозданова е безапелационна, че за постигането на тези позитивни резултати на лечебното заведение в Девин е асъдействало положителната екипна работа на управлението на МБАЛ – Девин и управлението на Община Девин.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР