Многократно нарушаваното примирие от враждуващите фракции в Судан е удължено

...
Многократно нарушаваното примирие от враждуващите фракции в Судан е удължено
Коментари Харесай

Примирието в Судан е удължено с пет дни

Многократно нарушаваното помирение от враждуващите фракции в Судан е удължено с пет дни, оповестиха Съединените щати и Саудитска Арабия.

Посредниците " приветстват единодушието на суданските въоръжени сили и силите за бърза поддръжка за удължение с пет дни на съглашението за преустановяване на огъня, което те подписаха на 20 май 2023 година ", се споделя в взаимно изказване, представено от Агенция Франс Прес.

Ден по-рано медиаторите обявиха, че са налице " нарушавания от двете страни, които доста попречват " задачите на примирието, а точно да се даде опция за даване на филантропична помощ за цивилното население, доставяна по сигурни коридори, и да се възстановят главните услуги.

Те допълниха, че както армията, по този начин и паравоенните сили RSF са " в подготвеност за по-нататъшна ескалация ".

Малко преди първичното едноседмично преустановяване на огъня да изтече в 19:45 ч. по Гринуич, Вашингтон и Рияд оповестиха удължаването му.

" Макар и несъвършено спазвано, прекратяването на огъня от 20 май 2023 година даде опция за даване на филантропична помощ ", обявиха те. " Удължаването ще разреши по-нататъшни филантропични старания. "

Рекордните 25 милиона души, повече от половината от популацията на Судан, се нуждаят от филантропична помощ и отбрана, съобщи Организация на обединените нации.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР