Многогодишен роблем, който засяга съдбата на реките Резовска и Велека,

...
Многогодишен роблем, който засяга съдбата на реките Резовска и Велека,
Коментари Харесай

Еко бомба цъка в реките Велека и Резовска

Многогодишен роблем, който визира ориста на реките Резовска и Велека, още веднъж разтревожи природозащитници от България и Турция. Според Дико Патронов, лесовъд и дълготраен основен шеф на Районната дирекция по горите в Бургас, прилежаща Турция възнамерява построяването на язовири по притоците на Велека и Резовска, с цел да може по този метод да се снабди с чиста вода за Истанбул и Източна Тракия.

„ Река Едирне – най-голямата в Турция, която извира от Странджа и се влива в река Марица, напълно е нечиста и към този момент не може да се употребява за поливане на тракийското поле в Турция. Това е обвързвано с огромната индустрия, която се разви там. Така вниманието се насочи към странджанските реки – Резовска и Велека, които извират от турска територия, само че минават в 2/3 от дължината си на българска. Това са интернационалните реки, чието положение визира и двете страни “, изясни пред БНР Дико Патронов. Той акцентира, че, в случай че Турция реши да блокира притоците на река Резовска, тя ще пресъхне.

„ На мястото, където реката става гранична територия сред двете страни – от Малко Търново до Резово, в нея не се влива през лятото нито един трайно течащ приток “, добави лесовъдът.

По думите му от Истанбул към този момент са почнали построяването на 3 язовира, с които да се обезпечи водоснабдяването на града, огромна част от водите обаче ще би трябвало да дойдат от тези на река Резовска.

„ Това, което ни обезпокои в този момент, е, че стартира създаване на язовир на река Велека сред село Черлаик и Кула – в горното течение на реката, откъдето се образуват водите на Велека. Този язовир се построява за да се усъвършенства водоснабдяването на Лозенград. Това значи, че дебитът на реката ще намалее “, сподели още Дико Патронов.

Лесовъдът акцентира, че въпросът е доста значим от позиция на трайното и стабилно положение на природата в региона на Странджа, по тази причина той, дружно с други природозащитници, към този момент е сложил въпроса пред виновните институции.

От Министерството на околната среда и водите дадоха отговор, че все още, в границите на двустранния разговор с Република Турция по отношение на ръководството на водите на трансграничните реки няма постъпил план от турската страна, по който да се желае мнението на Министерство на околната среда и водите.

„ Важно е да подчертаем, че при вероятно постъпване на механически план от турска страна, българските институции ще се произнесат след сериозното му разглеждане и при спазване на всички условия и критерии, с които бихме подсигурили с изключение на водния запас, нужен за покриване на потребностите на нашите обитаеми места, за българската екосистема, само че също по този начин и изискванията за поддържане на маркировката на общата граница.

В тази връзка, при вероятно слагане на вниманието ни от страна на турските ни сътрудници на план за отблъскване на вода от р. Резовска за потребностите на Истанбул или което и да е друго обитаемо място в Турция, ще следва да се съблюдава и изискването за запазването на междинната линия на речното корито, съставляваща границата сред двете страни “, показват от Министерството.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР