Многодетната майка на три деца - Златина Хаджипанайотова, успя да

...
Многодетната майка на три деца - Златина Хаджипанайотова, успя да
Коментари Харесай

Тази самотна майка на три деца извоюва нови помощи за всички български деца, която вземаха дори роми и мигранти

Многодетната майка на три деца - Златина Хаджипанайотова, съумя да направи смяна във връзка с фамилните помощи за деца с един родител, оповестява " Флагман ".

Тя е майка точно на такива деца, защото е изгубила мъжа си след борба с рака.
По Коледа написа писмо, адресирано към властта и до дядо Коледа, че се надява на чудеса, в което изясни, че „ роми и мигранти вземат по-големи помощи от българската страна, в сравнение с самотни родители”.

Тя показа още, че изпитва яд към системата поради това, че страната изисква да съблюдаваме законите и да бъдем примерни жители, а когато се нуждае от страната - нея я няма.

Инициативата й пое и омбудсманът Мая Манолова.

А през днешния ден новината, че смяната в метода на приемане на фамилни помощи заяви общественият министър Бисер Петков в Министерски съвет.

Той разгласи, че децата с един родител ще получават нов тип фамилна помощ, която ще се отпуска по напълно нов метод и нови критерии.

Така в случай че в този момент тези деца получават лична помощ в размер на 113 лева, а това са 2 700 деца, а помощта се отпуска по доста муден метод – посредством утвърждение първо от Общинския съвет, а след това и от Министерски съвет, в този момент тази процедура отпада. Новата фамилна помощ ще може да се получава, в случай че фамилията на детето се откаже от персоналната помощ и даде поръчка за новата помощ. Нейният размер към момента обаче не бил конкретизиран, само че сигурно ще е повече от тези 113 лева, изясни Бисер Петков.

Така и децата без един родител, които до момента не са влизали в критериите, към този момент ще могат да се възползват от помощта на страната. А това по сметките на обществено министерство са още 2900 деца, с което децата-сираци, които ще вземат такава помощ стават 5 600. За задачата от бюджета на страната ще бъдат заделени в допълнение 4 млн.лв. годишно.
За да вземат новата фамилна помощ има единствено едно изискване – децата да посещават учебно заведение.

Новите промени в Закона за фамилните помощи за деца засягат и помощите за баба и дядо, които отглеждат деца-сираци. Досега българските баба и дядо не вземаха никакви помощи, с цел да отглеждат децата, макар че са пенсионери и имат доста ниски приходи. Те стачкуваха, че помощ за развъждане на дете взема приемно семейство, в размер на 700 лева, а родните баба и дядо не. Сега тази неправда бива поправена от Министерство на труда и обществената политика.

Днес Министерски съвет одобри и план на нов Закон за предприятията на обществената и солидарната стопанска система, сподели още Бисер Петков.

С него се цели понижаване на общественото неравноправие, поощряване на общественото включване, а в обсега на обществените предприятия влизат 12 уязвими групи – измежду тях са хора с увреждания, родители на деца с увреждания, трайно безработни, потърпевши при домашно принуждение и така нататък

„ Със законопроекта се регламентират връзките в един характерен бранш със специфични правила, който се развива доста динамично в Европа и други елементи на света “, разяснява Бисер Петков.

Междувременно министър председателят Бойко Борисов поръча и инспекция на Дневните центрове за хора с увреждания в цялата страна.

Това излиза наяве от стенограмата, изпратена от Министерски съвет. Темата обсъждал министър председателят по време на държавното съвещание, откакто през вчерашния ден по време на срещата на премиера с хората с увреждания този въпрос бил издигнат.

" Между другото, през вчерашния ден след срещата с другите неправителствени организации, с министрите и с вицепремиера Дончев, от това, което в този момент като проект сме създали, иска ми се общественият министър, вицепремиерът, здравният министър, те самите или оторизирани от тях хора, бързо да създадем ревизия и да проверим тези дневни центрове, равнището, качеството на работа, качеството на услугата, тъй като се оказва, че и в този момент се дават доста пари, само че претенциите са, че самата услуга не е на нужното равнище.

Така че като свърши Министерският съвет, министрите да седнат, да създадат с Томислав Дончев бърз проект и да действате. Не би трябвало в този момент да го оставяме това с вакуум ", декларира министър председателят по време на държавното съвещание.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР