Много време изнече оттогава. Но като че ли думите на

...
Много време изнече оттогава. Но като че ли думите на
Коментари Харесай

Мерсия Мекдермот поискала динамит за паметника на Войводата в Гоце Делчев

Много време изнече от този момент. Но сякаш думите на англичанката, написала книги за Васил Левски и Гоце Делчев, се оказаха неприятна прокоба за този монумент. Що рецензии понесе през годините това създание. Що претенции и оферти за премахването му имаше. Но по този начин и не се стигна до решение, което да удовлетворява и жителите, и гостите на града. Продължава по този начин и до през днешния ден - в деня на 151 годишнината на Гоце.

Паметникът е бодил в очите на будните гоцеделчевци. Едната му ръка като че ли е ампутирана. С другата показва неизвестно какво. Няма пушка, няма силях, няма кон,няма четническа униформа. Войводата е седнал. Неврокопчани в никакъв случай няма да се примирят с тази скулптурна подигравка.

Кой е създателят на творението не е значимо! Хората пустосват онази комисия от партийци, които го одобрила преди няколко десетки години. В града от дълго време се носят приказки, че имало някакъв контракт, съгласно който паметникът не трябвало да се бута до несъмнено време. И до тогава ще е рана в центъра на града.

Иначе има оферти паметникът на Гоце Делчев в местността Папазчаир в Пирин да смени този в града. Имало е и подписки за това. За да се гордеят жителите с патрона си, да не се срамят поради непознат грях.

.
Паметникът в Струмица

 

Чудесен е паметникът на Делчев в Благоевград. Възхищение буди този в Струмица. Има го Гоцевия жар и в някои монументи в други градове на западната ни съседка. Дума за съпоставяне не може да става с този в Неврокоп.

Динамит би трябвало! Идват локални избори. Дано новият кмет, който и да е той, откри метод да реши една несправеливост в интерес на немрокопчани. Да бутне този неблаговиден " паметник ". Заслужават го и жителите, и войводата Гоце.

 

.
Мерсия Макдермот

В книгата си „ Свобода или гибел Биография на Гоце Делчев ” британската историчка Мерсия Макдермот написа: " Той бил Гоце и за целия народ, за млади и остарели, за небогати и богати. За тях презимето Делчев е ненужно: всяка улица, всяко семейство може да има своя Гоце, само че в Македония има единствено един Гоце, по този начин както във вселената има доста слънца и единствено едно Слънце. Гоце - който съгласно националните песни е младоженец на Македония, " църна му земя - булка, тънка му пушка - зълвица, а чифт пищови - девери, църни гарвани - сватове. " Книгата излиза през 1978 година

.

Калин Неврокопски
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР