Много вероятно е Международният валутен фонд да понижи още прогнозите

...
Много вероятно е Международният валутен фонд да понижи още прогнозите
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева очаква понижаване на прогнозите на МВФ за световната икономика

Много евентуално е Международният валутен фонд да намали още прогнозите си за световния стопански напредък, защото пандемията от ковид удря редица стопански системи по-силно от предстоящото. Това съобщи шефът на МВФ Кристалина Георгиева по време на онлайн конференция, спонсорирана от „ Файненшъл таймс “.

„ Постъпващите данни от доста страни са по-лоши от към този момент песимистичните ни прогнози. Много евентуално е да излезем с актуализация на нашите прогнози по някое време през юни, като към този миг упованията ни са, че ще има още неприятни вести във връзка с това по какъв начин виждаме 2020 година “, разяснява Георгиева.

 Миналият месец МВФ предвижда, че всеобщите затваряния на бизнеси и икономическия блокаж, провокирани от ограничаващите ограничения против разпространяването на ковид, ще доведат света до най-дълбоката криза след Голямата меланхолия от 30-те години на предишния век, като световният БВП ще се свие с 3% през 2020 година

Според главния сюжети на МВФ, които се базира на концепцията, че стопанската система ще стартира да се възвръща през втората половина на годината, растежът ще доближи 5,8% през 2021 година От фона обаче подчертаха, че прогнозата зависи от резултатите, които ще отчетат страните тази година.

През април безработицата в Съединени американски щати доближи рекордните 14,7%, откакто в страната бяха изгубени 20,5 млн. работни места.

МВФ нормално преразглежда прогнозите си за международната стопанска система при започване на юли. Георгиева съобщи, че влошаващите се данни също по този начин значат, че разрастващите се пазари и стопански системи ще се нуждаят от в допълнение финансиране в размер на над 2,5 трилиона $, с цел да се оправят с пандемията. Тя чака тази сума да бъде ревизирана нагоре, когато МВФ разгласява новите си стопански прогнози.

Месец след пролетните срещи на МВФ и Световната банка, Георгиева съобщи, че членовете на Фонда към момента не са постигнали съглашение по т.нар Специалните права на тираж (SDR), които може да обезпечат стотици милиарди долари ликвидност на всички членове на Фонда – небогати и богати.

„ По време на срещите ни напролет членовете обявиха, че всичко е на масата. Нека забележим по какъв начин ще се развие тази рецесия в бъдеще “, съобщи Георгиева.

Тя също по този начин изясни, че МВФ желае да поддържа Аржентина, която сега се бори както с ковид, по този начин и с високите си равнища на дълг. Георгиева е уверена, че сегашното аржентинско държавно управление работи неуморно с цел да адресира дълговите проблеми.

„ Това, което виждам в Аржентина, е държавно управление, което желае да вземе верните решения за своя наро, за целия район и за международната стопанска система “, разяснява тя.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР