Много вероятно е да се удължи срокът на извънредната епидемична

...
Много вероятно е да се удължи срокът на извънредната епидемична
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: Вероятно извънредната епидемична обстановка ще продължи

Много евентуално е да се удължи срокът на изключителната епидемиологична конюнктура в страната поради нарастването в случаите на инфектирани с ковид. В това обаче няма нищо трагично и травматично за душeвността.
Това съобщи пред Българска национална телевизия проф. доктор Тодор Кантарджиев от Националния действен щаб.

Припомняме, че през последните три дни има фрапантно нарастване в броя на позитивните проби на COVID-19 в страната. Днес бяха регистрирани 79 позитивни проби, а през вчерашния ден - 83. Заради това и през днешния ден министър председателят Бойко Борисов се събира с НОЩ, с цел да се разиска вероятно удължение на изключителната епидемиологична конюнктура, която трябваше да завърши на 14 юни.

Изпуснахме шарана

Шаранът беше в кепчето и просто трябваше да го извадим. Изпуснахме го, разяснява пред bTV математикът на НОЩ проф. Николай Витанов.

По думите му доста бързо сме минали в нов стадий на епидемията - когато случаите на инфектирани към този момент са сред 50-80.

“Да се съблюдават трите Д - дисциплинираност, стерилизация, отдалеченост. На закрито ли е, е по-добре да си с маска, в полза на твоето здраве, в полза на здравето на околните”, изясни проф. Кантарджиев.

“И да се каже нещо, което дори и лекари го споделят, колкото повече проби вършим, повече ще бъдат позитивни - не е по този начин. Положителните проби - от 100 дали ще са 5, 15 или 30 зависи от това от кое място се взимат. Когато се взимат от един клъстер, това е един дребен епидемиологичен гърмеж, далечен - както сега в Смолян, когато хората са били в доста стеснен контакт, не са спазвали това, за което говорихме, нормално пробите са доста позитивни. Вчера генералният шеф на СЗО сподели: Когато нямаш признаци или са доста леки, малко заразяваш - това е хубава новина”, добави още той.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР