Много училищни приятелства продължават десетилетия след последния школски звънец.Дни преди

...
Много училищни приятелства продължават десетилетия след последния школски звънец.Дни преди
Коментари Харесай

30-годишно приятелство започва в Украйна и продължава в Русе

Много учебни другарства не престават десетилетия след последния ученически звънец.

Дни преди Празника на българската култура и просвета ще ви разкажем за едно такова учебно другарство, което стартира в Болградската гимназия на Украйна и продължава в Русе.

В продължение на седем години Олга Цоева и Мария Димова седят една зад друга в клас, вземат участие в едни и същи кръжоци, учат, пеят, танцуват и всяка година след завършването на учебното заведение се събират дружно с целия клас на среща. В Украйна, в техния Болград, в тяхната гимназия - Болградската.

Ето какво Олга Цоева и Мария Димова споделиха за

"В 5-ти клас ни събраха от разнообразни учебни заведения, бяхме 16 души - три момчета и 13 девойки ".

"Нашата паралелка беше физико- математическа. Нашето преподаване беше напълно на съветски. Ние се дипломирахме с украински език и литература ".

Учителите толкоз добре са подготвили Олга, че тя с лекост взема изпитите за компетентност "Право " и се дипломира като правист в Русенския университет. Маша продължава в Националния фармацевтичен университет в Харков, а след това става шеф на аптека в Одеса. С топлота си спомнят ученическите години в учебното заведение, в което децата се сортират авансово по отличен триумф от цялата област. Това изискване важи и през днешния ден в тази повече от 160-годишна гимназия.

"През август се навършиха 20 години, откогато завършихме нашата година ".

Ами да - ще напомним някои от възпитаниците, записали имената си в историята - политиците Александър Малинов, Ангел Кънчев, Олимпи Панов, Димитър Греков, генералите Георги Тодоров, Данаил Николаев, Иван Колев и първия ректор на Софийския университет акад.Александър Теодоров-Балан. Болградската гимназия постоянно е била българска гимназия.

Напоследък обаче се приказват други неща. Професор Дарина Григорова от Софийския университет "Свети Климент Охридски " сподели в ефира на БНР:

"Българите в Украйна имат ограничавания да приказват и да се учат на родния език ".

Олга Цоева и Мария Димова отхвърлиха това изказване:

"Вкъщи приказваме на български ".

"В Одеса като излезеш на автогарата чуваш български език, след това съветски и малко украински, в никакъв случай не е имало проблем ".

И тъй като нямала сили да се опълчи на агресора, Олга решила да избави от снарядите най-малко приятелката си от учебно заведение. И Маша пристигнала.

Приятелството на двете млади дами, почнало преди 30 години, се е съхранило и поради полезностите, в които ги е възпитала Болградската гимназия.

Повече можете да чуете в звуковия файл.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР