Много училища и детски градини са заплашени от дървени ваканции

...
Много училища и детски градини са заплашени от дървени ваканции
Коментари Харесай

ОБЩИНИ ПРЕД ФАЛИТ: Ще излязат ли учебните заведения в дървена ваканция? - Топ новини

Много учебни заведения и детски градини са застрашени от дървени ваканции у нас. За това предизвестяват от Сдружението на общините у нас, предава Нова телевизия.

Една от детските  градини в Горна Оряховица има близо 200 деца. Сградата е санирана и зимно време се отоплява на газ. Сметката им за месец януари била 8000 лв.. Сега, от детската градина са създали предплатени заплащания за газ, само че паниката и несигурността остават.

“Няма да лъжем, че тази година нещата са извънредно притеснителни. Най-голямото терзание идва от неналичието на прогнозируемост. Решението за цената на газа се взема, когато месеца е почнал. Предните месеци бяхме доста обезпокоени, защото нямахме изясненост и цената беше прекомерно висока. Притеснение сме и ще продължат ли обезщетенията за ел. сила. ”, сподели шефът на градината Десислава Бошнакова.

Притеснение, ще има ли пари за поддръжка на общинската постройка, са и от локалната администрация. Във време на неустановеност от общината бързат да осъществят план за частична енергийна самостоятелност.

“Към момента сме създали план за фотоволтаична централа, която да бъде на покрива на общината. Тя ще бъде за 30 киловата и ще зарежда потребностите на общината. Няма да бъде продаван ток. Това ще разреши да понижим разноските ”, изясни НИколай Георгиев, зам.-кмет на Горна Оряховица.

А детската градина в същият град към този момент употребява покрива си, с цел да понижи разноските си, най-малко за топла вода. 

През миналата седмица регионалната администрация привика всички общински администрации, с цел да ревизира, дали са подготвени за отоплителния сезон. За доставка на газ през идващата зима, контракти с учебни заведения и детски градини били подписани.

Останалите, които се отопляват на твърдо гориво – дърва, въглища и пелети – са обезпечени. Поне, във връзка с отоплението, би трябвало да няма проблем. Сега, никой не може да планува, какво ще стане след месец, само че готовността е да има естествена образователна година ”, регионалният шеф на Велико Търново инж. Георги Гугучков.
Източник: topnovini.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР