Много тютюневи компании в момента се опитват да убедят пушачите

...
Много тютюневи компании в момента се опитват да убедят пушачите
Коментари Харесай

Бъдещето на пушачите

Много тютюневи компании сега се пробват да убедят пушачите да преминат от стандартни горими цигари на произведения с понижен риск. Вече се регистрират някои триумфи в тази посока, само че изделията още са надалеч от статуса " пазарен шлагер ". Авторитетното немско издание " Ерцте цайтунг " ( Ärzte Zeitung – или " Лекарски вестник " ) разгласява обширна публикация по тематиката, която ще публикуваме в две елементи.

Според данни на Световната здравна организация използването на тютюн е водещата причина за гибел от незаразни заболявания. Съответно над седем милиона души по света си отиват от този недостатък. Нарастващият интернационален напън за налагане на политики за публично здраве с фокус върху предварителна защита на тютюнопушенето слага огромните тютюневи компании в сложна обстановка – най-малко тези на Запад. Те от ден на ден би трябвало да се оправят със възбраните за пушене на публични места и с условията да се слагат шокиращи изображения на цигарените опаковки.

И въпреки всичко, огромните компании признават напълно намерено на своите уеб страници, че най-хубавият избор за хората е да не стартират да пушат. " Филип Морис Интернешънъл " (ФМИ) – производител на известни марки като Marlboro, L&M, и Chesterfield – към този момент трансформира позиционирането си, като приканва за промяна на парадигмата на приложимост на тютюн. В станало много известно изявление на английското радио Би Би Си още в края на ноември 2016 година, основният изпълнителен шеф на ФМИ Андре Каланцопулос разгласи, че идва краят на стандартните горими цигари. Около новогодишните празници тютюневият колос пусна рекламни карета в огромните английски ежедневници, в които поема ангажимент да спре да продава цигари във Англия.

Ясно разграничаване с електронните цигари

ФМИ вижда спасението за пушачите в новата технология с нагряване без горене. Тези новаторски системи за нагряване на тютюна го изпаряват до освобождение на никотина; за разлика от стандартните цигари, при които се освобождават канцерогенни отрови, при тези системи не протича развой на горене. Именно по този начин компанията показва своята система за нагряване на тютюн с марка IQOS, като тип нов артикул с понижен риск (ПНР). ФМИ акцентират, че IQOS е фундаментално друга система от електронната цигара с никотин, при която потребителят вдишва пара, генерирана от никотинова течност.

IQOS обаче не е единствената платформа на пазара за нагряване на тютюн. Конкурентите от " Джапан Табако Интернешънъл " и " Бритиш Американ Табако " (БАТ) също залагат на новаторски, бездимни други възможности на стандартните горими цигари със своите артикули Ploom и iFuse.

В отбрана против причините, че тези нови произведения отварят вратата за пропушване и по-специално, че новите артикули с нагряване на тютюн може да са привлекателни за младежите и посредством тях те да се пристрастят към никотина, ФМИ означават, че системата " е предопределена единствено за пълнолетни пушачи, които в противоположен случай биха траяли да пушат. "

Според изследване на ФМИ, извършено в Япония – водещият пазар за системата IQOS в света – след стартирането й на пазара, 97.3% от 1000 изследвани консуматори на системата за нагряване на тютюн преди са пушили стандартни горими цигари. ФМИ има дял от 11.9% от общия тютюнев пазар в Япония през третото тримесечие на 2017 година

Имайки поради обстоятелството, че в света има към един милиард пушачи, ролята на тези нови други възможности с нагряване на тютюн ще се обяснява в бъдеще. Пет години след стартирането на IQOS, единствено 3.7 милиона пушачи са минали на бездимната тютюнева опция. В общи линии и ФМИ са наясно, че продуктите с понижен риск към момента не са се трансформирали в пазарен шлагер.

Изследвания при съблюдаване на най-високи стандарти

Както изяснява доктор Александър Нусбаум, шеф по научните и медицински въпроси във " Филип Морис ", в изявление за Ärzte Zeitung, триумфът на метода за понижаване на вредата зависи от дизайна на предлагания артикул и от приемането му от пушачите – тъй че готовността на пушачите за прекосяване към новите артикули е проблематичният аспект.

След отделянето си от американската корпорация Altria през 2008 година, ФМИ стартира да ползва нова тактика за свят без пушек. Компанията влага над 3 милиарда $ в този пазарен сегмент. Оттам споделят, че в международен мащаб към този момент имат 2350 издадени патенти и 3750 подадени заявки за патенти. Ангажирани са повече от 430 научни експерти за да убедят медици и специалисти по публично здраве в преимуществата и понижения риск при нагряване на тютюна. Научноизследователската и развойна активност е съсредоточена в два центъра в Сингапур и Швейцария.

От ФМИ декларират, че за компанията е значимо да организира научноизследователската си активност при съблюдаване на най-високите стандарти на фармацевтичната промишленост и според напътствията на Агенцията по храни и медикаменти (АХЛ) освен в здравната и здравна сфера, само че и като се ползват положителни лабораторни практики (ДЛП), положителни клинични практики (ДКП) и признатите етични и научни стандарти за качество на лабораторни и клинични изследвания, акцентира Нусбаум по време на посещаване на публицисти от Ärzte Zeitung в " Куба " - научноизследователския център в Нюшател, Швейцария.

Учените и екипите правят непрекъснато измервания на концентрациите на отрови в аерозола на бездимните платформи и реализират разбори на мутагенността и токсичността.

Намаление на цитотоксичността с 90%

През 2016 година ФМИ разгласява резултати от проучване, които демонстрират понижени концентрации на токсични субстанции в аерозола при системата IQOS. В съпоставяне с горимата цигара, цитотоксичността е понижена с 90%, а мутагенността – с 90% (Regul Toxicol and Pharmacol 2016, 81: стр. 27- стр. 47). ФМИ изследва 58 химически субстанции – в това число и 18-те, избрани от АХЛ, и 15-те избрани от Международната организация за проучване на рака. На 15-тата Конференция за надзор на тютюна, извършена в Хайделберг, Германия, представители на Федералния институт за оценка на риска (Bundesinstitut für Risikobewertung) потвърдиха тези резултати – с уточнението, че проучванията не включват оценка на капацитета за понижаване на риска на изделията с нагряване на тютюн.

Както изяснява представителят на ФМИ Нусбаум, съществуват компликации в търсенето на старши откриватели, които да управляват вероятни бъдещи изследвания. " Налице е подготвеност на учените да сътрудничат в изследвания по отношение на ролята на продуктите с понижен риск за понижаване на вредата, само че професионалните организации от време на време застават на пътя ", споделя Нусбаум. Наред с доста други аспекти, учените се тормозят за своята известност и се опасяват, че ще имат проблеми, в случай че влязат в сходен вид съдействие с промишлеността.

Нусбаум акцентира, че научните проучвания на ФМИ се реализират по отношение на " златния стандарт ", избран от Американския институт по медицина, а това е точно " прекъсване на пушенето ", като резултатите за понижена щета се съпоставят с тези при продължаващо пушене на горими цигари.

От 2008 година до в този момент Филип Морис Интернешънъл влага 3 милиарда $ в сегмента системи за нагряване на тютюн. Средствата са ориентирани главно към центровете за научни проучвания в Сингапур и Нюшател, Швейцария.

Кратък профил на технологията, употребена при изделията с нагряване: провокира се развой на изпаряване на тютюна посредством неговото електронно нагряване, без той да гори.

Профил на вредата: Потребителят получава своята доза никотин, само че съгласно изследванията аерозолът е с 90% по-ниска токсичност и 95% по-ниска мутагенност спрямо горимата цигара.

Целева група: За в този момент изделията с нагряване, поради високата цена на устройството спрямо стандартните артикули, са по-скоро знак на статус и първокласен артикул. Това позициониране на пазара цели да се избегне това изделията с нагряване да предизвикват хората да стартират да пушат.

*Очаквайте Част II на публикацията: " Намаляването на вредата печели поддръжници "
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР