Много туристи очакват, че като стигнат на хижата супата ще

...
Много туристи очакват, че като стигнат на хижата супата ще
Коментари Харесай

Венцислав Венев: Необходима е реновация на високопланинските хижи

Много туристи чакат, че като стигнат на хижата супата ще е извънредно евтина и всичко ще им е квалифицирано доста налично и бързо. За страдание, това няма по какъв начин да се случва на високите хижи.

Това съобщи ръководителят на Български туристически съюз Венцислав Венев в изявление пред БГНЕС.

Венев описа, че хижният фонд в България е много разнороден и огромен с към 135 хижи под ръководството на БТС. Председателят на съюза разясни, че някои от хижите са в по-тежко положение от други. „ Имаме високопланинските хижи, които са в много проблематично положение за стандартите на актуалния туризъм и стигаме до хижи, които са по-ниско в планината и те са сносно стопанисвани и са много приветливи за посещаване на туристи от всякаква категория ”, изясни Венев.

Той прикани за помощ от държавните институции за реновиране на високопланинските хижи.

„ Без помощта на страната не можем да създадем сериозна реставрация и подготовка на високопланинските хижи, изключително на тези, които се намират в парковите зони ”, изясни Венев. Като причина за това той уточни, че туристическият сезон е относително къс в тези обекти за настаняване и групата от туристи е прекомерно дребна, с цел да може да извършват строително ремонтни работи.

Венев съобщи, че цел на съюза и негова персонална цел, е да се влезе по отношение на държавните институции. Той сподели, че ще търсят поддръжка, с цел да могат да поддържат хижния фонд и обществото да го употребява по предопределение.
 
Председателят на съюза изясни, че има разнообразни туристи – някой от тях схващат, че няма по какъв начин във високопланинските хижи да има големи улеснения, само че други не го схващат. „ Има най-различни туристи. Има туристи, които са наясно, че във високата планина няма по какъв начин да имат комфорта, който имат в ниските елементи на планините. Други не схващат, че е доста комплицирано да се поддържа една добра инфраструктура над 2000 метра ”, сподели той. Венев акцентира, че доста от хижите се доставят с коне и коли с висока проходимост.

Председателят на съюза е безапелационен, че хижарите са извънредно всеотдайни.

„ Те са доста специфичен тип хора, на които ние обръщаме внимание. Те са подготвени да посрещат туристи когато и да е и във всевъзможни условия ”, сподели той и прикани туристите да не се сърдят, когато упованията им не дават отговор на действителността.

В умозаключение Венев акцентира, че тази година планините са ни цялостни и през този сезон е нямало свободни места по хижите ни.[**sorce_name**]
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР