Много трогателно го приехме, сподели Павел СлавовНа шестия ден от

...
Много трогателно го приехме, сподели Павел СлавовНа шестия ден от
Коментари Харесай

Български доброволец: Малко момиченце дойде със сандвич и се сгуши в крака на колега

Много прочувствено го приехме, показа Павел Славов

На шестия ден от чудовищния трус в Турция спасителите към момента се пробват да чуят звуците на живота под разрушените здания.

И ги откриват - на това стана очевидец екипа на.

Вчера в Кахмаранмараш - градът, измежду най-тежко ударените от бедствието, български екип от доброволци извади оживели и им даде късмет за втори живот.


Наши пожарникари, доброволци, кучета, хора от Столичната община, лекари са тук от първия ден в градовете Кахраманмараш, Адана, Бесни и Антакия. Част от тях към този момент съумяха да завоюват конкуренцията с времето на изтичащия под отломките живот. Срещаме ви с тези смели хора.

Условията в българския лагер край Кахраманмараш са сурови - мраз, в палатки, без отопление и наряди на няколко смени - 24 часа в денонощието.

Всички са доброволци, излезли в неплатен отпуск от работните си места, с цел да бъдат тук.

Павел от Пловдив работи в компания за произвеждане на колела, само че времето и напъните му тук си костват.

„ Завършихме нашия работен ден с претърсването на две жилищни здания от по 5 етажа, които бяха рухнали. Открихме и потвърдихме гибелта на един човек, също по този начин потвърдихме неналичието, за жалост, на живи хора под руините. Накрая на интервенцията, когато се събрахме при колите да създадем една къса оперативка и анализ на това, което се е случило, не видях от кое място се появи едно детенце – момиченце на забележима възраст към 4 - 5 години, което държеше един сандвич. Доближи сътрудника ми и непосредствено му подаде сандвича и се сгуши в крайници му. Което всички ние доста прочувствено го приехме “, разяснява доброволецът Павел Славов.

Половината от постройките в този милионен град и околните села са изравнени със земята.

Усилията на тези хора обаче дават резултат – българските спасители към този момент няколко дни намират живи хора под отломките.

„ Чувството да откриеш оживял под руините, изключително поради, че земетресението се случи преди пет дни, температурите тук доближават до минус 10 градуса, и ние въпреки всичко да открием оживял и той да бъде избавен, закаран в здравно заведение – възприятието е несравнимо. И ни крепи и ни дава вяра, и ни стимулира да продължаваме да работим безспирно “, споделя още той.

Въпреки студа, неналичието на сън и изключителното физическо натоварване, най-голямото предизвикателство за тези 33-ма български мъже и дами надалеч от родината се крие в очите на локалните хора.

„ Най-трудно е да понесеш погледът на хората, които те гледат, знаейки, че има някаква вяра, въпреки и дребна да откриеш техния непосредствен под срутената постройка жив. За мен персонално това е най-трудно - да приема по какъв начин хората ни гледат с вяра и със сълзи същото време в очите “, споделя Павел.

Междувременно поради престрелки сред въоръжени групировки в южната турска провинция бе оповестено предварително преустановяване на издирвателните акции. На място работата си прекратиха немските и австрийските спасители.

Австрийците съумяха да докарат 45 тона съоръжение и техника. И до този миг са съумели да спасят девет човешки живота. Сега обаче поражда риск и за техния живот. Няма данни в Хатай да има български спасители.

Десетки наши сънародници обаче неуморно и при доста сложни условия не престават да търсят оживели под останките. Преди към три часа екип е разкрил още един жив човек благодарение на куче в региона на Кахраманмараш.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР