Много странни неща се случват по света, но идеята, че

...
Много странни неща се случват по света, но идеята, че
Коментари Харесай

Как и защо модата реагира на забраната на абортите в САЩ?

Много странни неща се случват по света, само че концепцията, че в 21 век ще обсъждаме съществено възбрана на абортите в страната с най-голяма стопанска система в света, до неотдавна изглеждаше цялостен парадокс. Този миг обаче настъпи. Миналата седмица Върховният съд на Съединени американски щати анулира решението на Roe v. Wade от 1973 година, което признава правото на аборт за конституционно. Отсега нататък всяка страна може без значение да не разрешава абортите на своя територия - и даже за жертви на обезчестяване. Това право беше неотложно употребявано от 7 страни, в още 13 това ще се случи „ в най-близко бъдеще “.



Модните марки, които през последните години дават отговор на основни тематики от обществения дневен ред, започнаха да реагират неотложно. Както сподели опитът от митингите #BlackLivesMatter и обстановката в Украйна, закъснялата реакция от време на време е по-лоша от мълчанието - по тази причина беше належащо да се направи изказване и да се вземат някои ограничения още в първите дни. А репутацията от дълго време се е трансформирала в най-скъпия запас, който една марка може да има - и не можете да компенсирате удара върху нея с нито една сполучлива сбирка и никакви най-продавани аксесоари.



Gucci реагира на обстановката. Още през 2019 година, когато преди малко започнаха диалози за допустима възбрана на абортите в Съединени американски щати, Алесандро Микеле сподели сбирката Resort 2020, отдадена на битката на дамите за личните им репродуктивни права. 3 години по-късно обстановката към този момент не изисква изказвания, а напълно действителни дейности. Gucci също не се поколеба с тях: марката незабавно разгласи, че ще покрие всички разноски на американски чиновници, които ще би трябвало да пътуват до други щати за нужните медицински услуги.



Balenciaga предстоящо се причислиха към сътрудниците си от конгломерата Kering. „ В светлината на последното решение на Върховния съд на Съединени американски щати, ние ще разтеглим здравното покритие за нашите чиновници в Съединени американски щати, които живеят в щати, които имат ограничавания върху репродуктивната медицина. Те ще покриват пътуванията до други щати “, се споделя в изказване на марката. Разбира се, решенията на Gucci и Balenciaga отразяват общата позиция на тяхната компания " майка " - холдингът Kering. „ Марките Kering се опълчват на всяка форма на дискриминация против дамите. Подкрепяме свободното право на дамите да вземат свои лични решения във всичко, което се отнася до телата и живота им “, споделиха представители на първокласния конгломерат. Тяхната позиция беше споделена от Capri Holdings, която включва Michael Kors, Versace и Jimmy Choo. Разбира се, младите марки също не останаха настрани. Британската дизайнерка от турски генезис Дилара Финдикоглу към момента не е изразила непосредствено позицията си, само че даде да се разбере какво мисли по въпроса. Тя сътвори синьото корсетно боди, носено от певицата Лорд на неотдавнашния фестивал в Гластънбъри - и изпрати съдиите от Върховния съд на Съединени американски щати от сцената с техните решения по дяволите.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР