Много скоро слънчевата сонда Паркър“ на NASA ще се превърне

...
Много скоро слънчевата сонда Паркър“ на NASA ще се превърне
Коментари Харесай

Слънчевата сонда „Паркър“ направи невероятна снимка на Венера и видя нещо, което не би трябвало да може

Много скоро слънчевата сонда „ Паркър “ на NASA ще се трансформира първия основан от човечеството обект, който ще се приближи оптимално покрай Слънцето. За да стигне до задачата си, апаратът прибягна до помощта на Венера. През юли 2020-та „ Паркър “ употребява гравитацията на планетата, с цел да изкриви своята орбита по-близо до Слънцето, като в това време съумя да направи и няколко невероятни фотоси. На една от тях се вижда нещо ненадейно – повърхността на Венера.

Защо ненадейно? За разлика от Земята Венера е покрита от извънредно гъсти облаци. За да надникнат през тях, предходните галактически апарати, в това число японският „ Акатцуки “, използваха радари и инфрачервени камери. Слънчевата сонда „ Паркър “ от своя страна не разполага с нито едно от тези две неща. Нейната широкоъгълна камера WISPR е основана по този начин, че да може да прави фотоси на слънчевата корона и вътрешната хелиосфера на нашата звезда във забележимия набор на светлината.

„ WISPR е пригодена и тествана за наблюдения във забележимия набор на светлината. Очаквахме да забележим облаци, само че камерата съумя да надникне непосредствено през тях и да ни покаже повърхността “, споделя Ангелос Вурлидас от лабораторията за приложна физика „ Джонс Хопкинс “, който е и част от плана WISPR.

„ На процедура WISPR улови топлинните излъчвания, предавани от повърхността на Венера – споделя астрофизикът Брайън Ууд от американската военноморска лаборатория във Вашингтон. – Крайният резултат е извънредно подобен със фотосите, направени от галактическия уред „ Атацуки “ в съвсем инфрачервените дължини на вълната. “

Венера, забелязана от " Паркър ". Източник: NASA/Johns Hopkins APL/Naval Research Laboratory/Guillermo Stenborg and Brendan Gallagher

Тези наблюдения над Венера евентуално ще окажат голямо влияние върху цялата задача. Ако WISPR може да вижда доста повече от забележимата светлина, то тази камера ще ни разреши да научим голям брой в допълнение детайлности за вътрешността на Слънцето. Планетарните учени, които учат Венера, също са разчувствани, защото с помощта на наблюденията на „ Паркър “ те получиха данни, които изобщо не са очаквали.

Снимките демонстрират и нощното зарево на планетата, както и Aphrodite Terra – най-големият високопланински район на планетата.

Най-скорошното прехвръкване на сондата край Венера бе на 20 февруари. Това значи, че най-вероятно скоро ще научим още редица нови и забавни неща.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР