Много скоро големите европейски държави могат да се сблъскат с

...
Много скоро големите европейски държави могат да се сблъскат с
Коментари Харесай

Положението с лекарствата в богатите държави става страшно

Много скоро огромните европейски страни могат да се сблъскат с дефицит на медикаменти, присъщ за България и Румъния. Фармацевтите и здравните организации сигнализират за увеличаващия се дефицит на медикаменти в Европа, съобщи БГНЕС.

Причината за това е лимитираният брой снабдители на лекарства, които се намират главно в няколко азиатски страни.

През този месец заболелите от рак в Италия не са получили съответно лекуване. Недостигът на неврологични лекарства доближи съществено равнище в Полша, а в Белгия е рекордно висок.

„ Новото е, че не става дума единствено за дребни страни с неатрактивни пазари, както Румъния и България и други източноевропейски страни. Сега става въпрос за всички страни, даже и най-богатите “, съобщи Шарлот Рофиен, консултант по европейските въпроси в пациентската организация Франс Ашока Санте.

Франция е следващата страна, поискала решение от страна на Европейски Съюз. Броят на заявените като недостъпни медикаменти в страната се усили 20 пъти за интервала 20018-2018 година Очаква се през тази година той да се усили с още 60% по данни на френския държавен лекарствен регулатор.

Сред концепциите, които Париж предложи да бъдат включени в новия проект, е Европа да разгласи публични производители на медикаменти, които да доставят всички страни.

Едно от обясненията за възходящия дефицит в Европа се свърза с обстоятелството, че медикаментите и техните съставки се създават все по-често от стеснен брой компании, главно в Азия.

Част от страните членки на Европейски Съюз, в това число Белгия, Полша и Словакия, се пробваха да решат проблем чрез ограничение на паралелната търговия, при която търговците продават закупените в една страна медикаменти на друга на повишени цени.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР