Много сериозен репутационен проблем е пакетирането на България с Унгария

...
Много сериозен репутационен проблем е пакетирането на България с Унгария
Коментари Харесай

Политолог: Край на илюзиите, че България е приключила с въпросите за върховенството на закона

Много сериозен репутационен проблем е пакетирането на България с Унгария и Полша. Ако страната ни влезе в тази група в очите освен на евродепутатите, само че и на останалите членове на Европейски Съюз, това би основало доста огромни неприятности за България в бъдеще.
Това съобщи пред БНР политологът Даниел Стефанов. Изказването му идва на фона на окончателното гласоподаване на проекторезолюцията на комисията LIBE към Европейския парламент, която се отнася за върховенството на закона, битката с корупцията и свободата на медиите у нас.

“Ако до момента някой си правеше илюзии, че България завършва с този въпрос, след тези диспути и тази резолюция това напълно не е по този начин. Темата е отначало отворена, с цялостна мощ. Не мисля, че този проблем скоро ще бъде затворен”, счита Стефанов.

Той дефинира сходно окомплектоване като доста рисково.

“За мен най-големият риск е “пакетирането “ на България с Полша и Унгария. Като жител считам, че мястото на България не е там, макар всички проблеми, които имаме, тъй като това е доста сериозен репутационен проблем. Ако България влезе в тази група в очите освен на евродепутатите, само че и на останалите членове на Европейския съюз, това ще ни сътвори доста огромни неприятности в бъдеще “, уточни политологът.

Стефанов вижда и различен риск - в основаването на доста високо очакване измежду обществото у нас. То се касае до схващането, че една сходна резолюция би разрешило политическата рецесия в България.

“Това е очакване, което по никакъв метод не може да се сбъдне, а несбъдването му се трансформира в антиевропейски настроения”, счита Стефанов.

По думите му някои страни ще се опълчват на възможен механизъм, който да обвърже европейските фондове с върховенството на правото.

“Предполагам, че ще има наказания, само че те няма да са толкоз остри. Със сигурност ще има тежка процедура, тъй като в подобен комплициран механизъм няма по какъв начин процедурите да са леки”, уточни Стефанов.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР