Много съм щастлив, че пикът на инфлацията спада - прогнозирах

...
Много съм щастлив, че пикът на инфлацията спада - прогнозирах
Коментари Харесай

Икономическият министър: Пикът на инфлацията премина

Много съм благополучен, че пикът на инфлацията спада - предвиждах го още преди 3 месеца. Успяхме да реализираме най-благоприятния сюжет. Овладяни са цените на горива и газ, в този момент продължава работата по цени на храни, на дървен материал, където виждаме растежи, които може да са спекулативни, само че съм съперник на ограничавания в цените, а с диалози със секторите на бизнеса ще може да го реализираме. Това разяснява икономическият министър Никола Стоянов пред Би Ти Ви.

Стигнахме до хрумвания за някои ограничения, които ще обсъдя с министър Явор Гечев - има понижено предложение отпреди година и половина поради заповед, която не разрешава рандеман на дърва от остарели гори. Количествата на добива са паднали от 7 милиона на 6 милиона кубически метра. Има и нараснало търсене - до 2-3 пъти, което е обикновено поради енергийната рецесия в цяла Европа. Така министър Никола Стоянов разяснява концепцията да се позволи рандеман на дърва в остарели гори.

Според него не е сериозен износът на дървесина за чужбина. Липсват и фрагменти, няма задоволително дървосекачи, по тази причина има потребност от промени в законодателството за механизирана сеч, уточни министърът.

Както и министър Гечев към този момент уточни, че ще има дърва за огрев, само че за мен като министър на стопанската система е значимо да има и дървесина за култивиране, за работа на бизнеса. Правят се непрекъснато инспекции и за цените на пелетите, все още Комисията за отбрана на потребителите ревизира дали се съблюдават периодите за доставки и цените, сподели още Стоянов.

Доколкото знам, сумата от 25 стотинки за отплата на горивата в бензиностанциите е към края си. Има концепция да се изземват свръхпечалбите от енергийните сдружения, с цел да се компенсират цени в идващ стадий. " Ако се одобри предлагането ни, помощта за горивата може да е 0,50-0,70 лева, служебното държавно управление е предложило и законови промени, при които за тази помощ да не се дават пари от бюджета, а да се изземват свръхпечалбите на фирмите от бранш " Горива ". Ако обаче се забрани износът на артикули от " Лукойл ", рафинерията би трябвало да спре да работи по оценки на специалисти ", сподели още Никола Стоянов.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР