Много съм оптимистична относно желанието на българските власти да се

...
Много съм оптимистична относно желанието на българските власти да се
Коментари Харесай

Еврокомисар Вера Йоурова: Оптимист съм, че властите в България ще се справят с корупцията

Много съм оптимистична по отношение на желанието на българските управляващи да се оправят с проведената престъпност и с корупцията. Това споделя в изявление за бТВ европейският комисар по въпросите на правораздаването, потребителите и равнопоставеността сред половете Вера Йоурова, предава БГНЕС.

Искаме да имаме вяра, че ще има резултати в битката с корупцията и проведената престъпност, акцентира еврокомосарят. През ноември ще публикуваме отчета, който ще покаже дали главните стъпки и дилемите, които бяха сложени в отчета от януари тази година, се извършват от българска страна, сподели Вера Йоурова. Не мога да разкрия сега какво ще се съдържа в отчета през ноември.

Ще има оценка, обективна и безпристрастна, от страна на Европейската комисия дали България е постигнала задоволителен напредък. Предполагам, че ще има незавършени неща, както споделих и преди, по отношение на прокуратурата, мисля, че бихме могли да сме подготвени да завършваме този механизъм за съдействие и наблюдаване до края на мандата на Европейска комисия, а точно до 2019-та година. А и господин Юнкер към този момент го уточни. Той загатна до края на мандата на Комисията, т.е. ще би трябвало да засилим работата дружно с българските сътрудници през идната година и през първата половина от 2019 година.

В заглавието на този механизъм се съдържа думата „ съдействие ”. Разбира се, и наблюдаване. „ Много съм оптимистична по отношение на продължителните старания на българските управляващи да подобрят системата, да бъде по-силна и да се бори с корупцията и проведената престъпност. Но това, което към този момент казахме през януари, когато оценявахме системата в България, е, че има още място за усъвършенствания, може да се направи още за битката с проведената престъпност “, сподели еврокомисарят.

Тя уточни, че основният прокурор Сотир Цацаров е обяснил по време на срещите какво е заложено, какви са проектите за промяната. „ Според мен това е верният път напред. Но желаеме да забележим, че битката с корупцията и проведената престъпност е невъзвратима. Нещо, което ще донесе осезаеми резултати, което да убеди българския народ, че правораздаването работи в техен интерес “.

Вера Йоурова ще посети България на 25 и 26 октомври. В София тя ще организира срещи с министър-председателя Бойко Борисов, със заместител министър-председателя по правосъдната промяна и министър на външните работи Екатерина Захариева, с министъра на правораздаването Цецка Цачева и с министрите на стопанската система и на труда и обществената политика Емил Караниколов и Бисер Петков.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР