Много разработчици се насочват натам, без да имат познанияПроблем е,

...
Много разработчици се насочват натам, без да имат познанияПроблем е,
Коментари Харесай

Два лагера във фронт-енд програмирането

Много разработчици се насочват натам, без да имат знания

Проблем е, че в последните години прекалено много разработчици се насочват към фронт-енд, без да знаят задоволително за тази област, счита Питър Пол Кох

Новото „ огромно нещо ” в света на фронт-енд програмирането е Java Script Frameworks – React, Angular и Vue. Около тази теза се сплотиха лектори от конференцията DevReach 2017, която се организира в София.
още по тематиката
„ Силата на Java Script общността е в основаването на работни рамки и разкриването на дълбочината зад тях ”, сподели Джен Лупър, разработчик на мобилни и уеб основани приложения в Progress. „ Слабостта ни е, че би трябвало да забавим темпото и да навлезем по-дълбоко в тях ”, добави тя.

Питър Пол Кох, разработчик в региона на мобилния уеб, обаче счита, че работните рамки разделят разработчиците в региона на фронт-енд на две противостоящи си групи. „ В момента има прекалено много програмисти, които употребяват единствено Frameworks, без да се интересуват какво стои зад тях, и други, които се концентрират най-вече върху браузъра и неговите благоприятни условия ”, разяснява той.

Кох регистрира като проблем, че в последните години прекалено много разработчици се насочват към фронт-енд, без да знаят задоволително за тази област. „ При фронт-енд програмирането имаме доста повече платформи. Всяко настрана устройство с браузър е обособена платформа. Това убягва на Java и Ruby програмисти, които са фокусирани върху правенето на приложения за сървър ”, уточни Кох.

По неговите думи, сегашната обстановка е част от цикъл. „ Когато уеб започва, браузърите не можеха да вършат доста неща, тъй че доста задания се пренасочваха към сървъра. През 2000 година се появи DHTML и ни даде опция да вършим в браузърите доста повече неща и да понижим дилемите към сървъра. Но това отиде прекомерно надалеч и ние се върнахме назад към сървъра. Сега още веднъж виждаме, че всички желаят да вършат всичко в браузъра. В момента това е съвременно, само че след известно време ще се върнем още веднъж към сървъра ”, разяснява той.

Все отново, позитивен е фактът, че фронт-енд провокира все по-голям интерес и увлича повече разработчици, счита Кох.

Въпреки че сътворяваме мобилни приложения относително от дълго време, виждаме възходящ размер нововъведения в тази област, уточни ТиДжей ВанТол

„ Предизвикателство са другите благоприятни условия за основаване на мобилни приложения. Откриващата презентация на DevReach беше за PWA, което е нова технология за основаване на мобилни приложения, само че употребяваща уеб технологии ”, сподели ТиДжей ВанТол, фронт-енд разработчик в Progress.

„ Мобилността се радва на огромен интерес и макар че сътворяваме мобилни приложения относително от дълго време, виждаме възходящ размер нововъведения в тази област и разнообразни способи за справяне с проблемите ”, добави той.

Мобилните устройства са в позиция да оказват помощ и в развиването на машинното образование. Според Джен Лупър, телефоните и всички умни устройства могат да служат като персонални помощници и да бъдат област за развиване на машинното образование. Това обаче повдига въпроса с данните, които събират тези устройства, и тяхната отбрана, добави тя.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР