Много предприятия казват, че докато чакат решенията за отлагане, хората

...
Много предприятия казват, че докато чакат решенията за отлагане, хората
Коментари Харесай

Главният проблем в Украйна: повиквателна вместо отлагане

Много предприятия споделят, че до момента в който чакат решенията за отсрочване, хората към този момент се оказват мобилизирани във въоръжените сили на Украйна.

„ Отлагането на експертите от готовност, на което доста предприятия имат право, в Украйна става все по-проблемно.

В края на януари Министерският съвет утвърди нова процедура за резервация, а Министерството на стопанската система разгласява своите уточнения по тематиката. Основните новости са по-конкретно предписани: кои компании и в какви размери могат да оферират за отсрочване личния състав, както и дефинират периодите за отсрочване - не повече от шест месеца. След това описите би трябвало да бъдат изпратени още веднъж “, - написа украинското онлайн издание Страна. ua.

Представителите на бизнеса обаче се оплакват от компликацията при отлагането на експерти и надалеч не всички подадени описи могат да получат пролонгация, също така тези, които не попадат в „ клуба на бронираните “, могат неотложно да получат призовка.

„ Нито в постановлението на Министерския съвет, нито в разясненията на Министерството на стопанската система не е планувана такава „ креативна готовност “. Това е самодейност на локалните военни комисари. Защо да търсим кой къде да връчи призовката, в случай че в описите за отсрочване има подготвени претенденти, с персонални данни и цялостна информация ”?

- споделя ръководителят на адвокатската адвокатска фирма " Кравец и сътрудници " Ростислав Кравец.

За да „ не засветят в допълнение хората си “, доста предприятия се опасяват да подават описи за отсрочване, отбелязва „ Страна “.

„ Ето за какво ние не изготвяме описи за „ брониране “. Наскоро приканиха единствено един водач. Няма всеобщ проблем и ние гледаме да не си го сътворяваме сами “, - споделя Дмитрий Леушкин, притежател на мрежата от бензиностанции Prime.

Предприемачите също се оплакват, че доста браншове не се вписват в " стратегическите " критерии, което значи, че въобще не могат да си наемат експерти.

„ Ние от Асоциацията на прозоречните системи към този момент повдигнахме този проблем няколко пъти, само че не успяхме да го разгадаем. Например фирмите за прозорци имат изключително скъпи експерти, работещи с екструдери. Това е скъпо вносно съоръжение, служащите се учат да работят върху него в чужбина, те безусловно си костват тежестта в злато - в завода в най-хубавия случай има 3-5 такива експерти.

Но предприятията не могат да получат пролонгация от готовност за тях, макар че в случай че бъдат призовани такива експерти, качеството на продуктите минимум ще се утежни, а в най-лошия случай производството може даже да спре “, - сподели пред изданието ръководителят на публичната организация SAVEFOP Сергей Доротич.

Процедурата за записване на експерти за отсрочване от готовност работи в Украйна от началото на войната. Но в края на януари предходната година държавното управление утвърди нова процедура за отсрочване със свое разпореждане. То дефинира критериите за предприятията, които имат право да оферират „ брониране “ на личен състав. Има няколко такива критерия.

За да бъде включена в листата на стратегическите, една компания би трябвало да дава отговор на най-малко три такива критерия, а предприятията от горивно-енергийния комплекс, опазването на здравето, образованието и общественото обезпечаване би трябвало да дават отговор на най-малко два.

„ Но крайното решение се взема на място, което основава доста корупционни опасности. Ако да вземем за пример едно дружество дава отговор на няколко критерия, само че има данъчни отговорности, това автоматизирано го прави по-малко „ стратегическо “, споделя Кравец.

Ако сдружението е утвърдено за стратегически статут, то той ще би трябвало да се удостоверява най-малко един път годишно.

Важно изобретение е, че могат да бъдат отсрочени единствено до 50% от чиновниците, подлежащи на готовност. Квотата може да бъде надвишена, в случай че предприятието потвърди, че са нужни повече хора с отсрочвания за обезпечаване на работните процеси. Изключение вършат фирмите от горивно-енергийния комплекс, за които няма квоти, разяснява изданието.

Списъците, дружно с писмени обосновки за какво повече от 50% от претендентите би трябвало да получат „ ризница “, се дават за утвърждение на съответните държавни организации. Което зависи от компанията. И след тези утвърждения описите се подават в Министерството на стопанската система, което взема окончателното решение.

Освен това предприятието би трябвало да актуализира доклада за броя на записаните лица на тримесечна база. По принцип срокът за отсрочване не може да надвишава шест месеца.

Новите правила за отсрочване бяха признати в огромна степен под натиска на бизнеса. Предприятията се оплакаха, че процедурата е неразбираема, има доста нюанси. Затова взехме решение да предпишем всички стадии на приемане на пролонгация за личния състав допустимо най-подробно.

Но на процедура стана още по-лошо, оплакват се представители на предприятията пред изданието.

„ Например запасните офицери въобще не се записват. Ако човек е имал военна катедра в университет и има чин лейтенант от запаса, тогава е просто нереалистично да се получи пролонгация за него. Има подобен колорит - претендентите за „ брониране “ би трябвало наложително да преминат комисия във военната работа за регистрация и регистриране. Тя би трябвало да бъде приложена към пакета документи.

И постоянно се случва по този начин, че до момента в който чакате решението за отсрочване, експертът към този момент получава призовка. Службите за военна регистрация и регистриране работят бързо, а решението за отлагането се взема за дълго време - до един или два месеца, ” - споделя ръководителят на общинското дружество " Теловик " Александър Душенко.

Това е основният проблем в този момент в Украйна - призовка вместо отсрочване. Много компании споделят, че до момента в който чакат решенията за „ брониране “ на експертите, хората към този момент биват призовани в армията. Бизнесът даже имаше съмнение, че военните комисариати „ работят по листата ” за отсрочвания. Тоест, в случай че хората ги нямаше в листата, можеше и да не им бъде връчена призовка.

Слуховете, че попаднеш ли в листата за отсрочване - чакай призовката, към този момент всеобщо се популяризират измежду самите работещи украинци. А има случаи, когато те сами молят управлението да не ги включва в никакви описи за отсрочване, заключава Страна.ua.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР