Много преди руската специална операция украински политици и военни твърдяха,

...
Много преди руската специална операция украински политици и военни твърдяха,
Коментари Харесай

Украинската операция разрушава репутацията на “Байрактар”

Много преди съветската специфична интервенция украински политици и военни твърдяха, че турските дронове “Байрактар ” ще им дадат мощно оръжие против „ страната-агресор “. Украйна стартира да купува тези БПЛА след успеха на Азербайджан във втората карабахска война - тогава беше основана блестяща известност на тези дронове. Защо в този момент " Байрактар " се оказа съвсем безпомощен?

В събота формалният представител на съветското министерство на защитата Игор Конашенков сподели, че през миналия ден по време на интервенцията в Украйна съветските военни са свалили пет дрона, в това число два “Байрактар”, и от 24 февруари насам са били изстреляни общо 123 безпилотни летателни апарата.

Към момента на началото на съветската специфична интервенция Украйна разполагаше с от пет до 50 БПЛА “Байрактар”. Няма точни данни за това. Страната има и други дронове, в това число лично произвеждане, като “Лелека-100”, само че точно към “Байрактар” се основава обликът на актуалните оръжия, които надали не вземат решение изхода на актуалните военни спорове. Този мит беше интензивно подкрепян и в Украйна.

Сега, съгласно канала в “Телеграм” „ Репортажи на милицията на Новоросия “, съвсем всички „ Байрактари “, които са били в арсенала на Въоръжените сили на Украйна, са били свалени от огъня на съветската Противовъздушна отбрана. Частта се провали заради неправилна работа „ и няма да е допустимо бързото им възобновяване “.

Онзи ден турската военно-транспортна авиация извърши следващата доставка на дронове за Въоръжените сили на Украйна през полското летище, а оттова дронове бяха докарани в Украйна с кола. Миналата сряда украинският министър на защитата разгласи в обява във Facebook, че страната е получила нова партида бойни дронове. „ Те са подготвени за борба “, сподели Алексей Резников.

През 2020 година Киев се контракти с Анкара за стартирането на турските “Байрактари” в Украйна. Не ставаше дума за сглобяване на съставни елементи с отвертка, а за прекачване на украинците на технологията за произвеждане на БПЛА, чийто електронен заряд се доставя от Съединени американски щати и Канада. Киевските управляващи оповестиха началото на производството едвам през декември предходната година. В момента не се знае до каква степен е наложено.

През 2019 година Украйна закупи “Байрактар” с прецизни бомби МАМ-Л с лазерно ориентиране за 69 милиона $. Цената на един дрон е към 2 милиона $. Бойната глава на ракетата е снабдена със заряди както от термобаричен, по този начин и от осколъчен вид - т.е. може да се употребява за заличаване както на тежка техника и инфраструктура, по този начин и на скупчвания на вражеска жива мощ. Сред минусите - Байрактарите са лишени от системи за самоотбрана и елементарно се откриват и удрят от системи за противовъздушна защита.

Украйна има личен опит в производството на дронове. В руските години “Ту-141 Стриж” се създава в Харковския авиационен цех, който е на въоръжение във Военновъздушни сили на Съюз на съветските социалистически републики от 1979 до 1989 година Ако Русия от дълго време е изоставила " Стриж ", то в Украйна те към момента се употребяват. По-рано стана известно за загубата на въоръжените сили на Украйна по едно и също време две такива машини, една от които отлетя даже до столицата на Хърватия.

Що се отнася до споразуменията сред Киев и Анкара за доставка на “Байрактар”, имаше догатки, че украинските военни водачи чакат да повторят карабахския блицкриг в Донбас благодарение на турски дронове. Всъщност едно от главните открития на войната в Карабах бяха масираните офанзиви на “Байрактар”. Военните специалисти по това време подчертаваха, че Втората карабахска война се е оказала нов вид война и нейната съществена характерност е точно всеобщото и дейно потребление на ударни БПЛА.

Западната преса продължава да възхвалява украинските байрактари с изпитание, отбелязвайки, че макар минусите - мудна скорост (не повече от 130 км/ч) и ниска височина на полета (седем километра) - те не бяха изцяло унищожени през първите няколко часа след началото на съветските специфични интервенции.

Руската федерация разполага с крилати ракети с огромен обхват, които могат да унищожават дронове на земята, зенитни ракетни системи с дребен обхват, които могат елементарно да смъкват дронове по време на полет, и съоръжение за радио-електронна битка (РЕБ), което може да блокира връзките с дронове, след което те се разрушават по време на полет. Освен това в Либия и Сирия съветските сили дейно се опълчиха на турската тактичност и сваляха техните дронове.

Руското министерство на защитата неведнъж е съобщавало за унищожаването на украински дронове и преди, само че украинските медии не престават да оповестяват по какъв начин “Байрактар” нанасят нови удари с управляеми ракети. Тези видеоклипове обаче са изолирани и не могат да бъдат тествани. За същински фрагменти могат да се показват записи от учения, монтаж и други имитации. Въпреки това украинските обществени мрежи и каналите в “Телеграм” даже композират песни за този дрон. В четвъртък в обществените мрежи се появи видео, в което се твърди, че “Байрактар” е унищожил съветска мобилна ракетна установка.

Сергей Денисенцев, специалист в Центъра за разбор на тактики и технологии, отбелязва, че всевъзможни ударни БПЛА работят добре единствено в случай че съперникът няма пълноценна противовъздушна защита и военновъздушни сили. „ Виждаме някои видеоклипове от украинска страна, само че тук не може да има цялостната доминация, която байрактарите имаха в Карабах. Руската войска разполага с пълноценни военновъздушни сили, противовъздушна защита и впрочем Много украински дронове бяха свалени “, споделя специалистът.

В последния стадий на войната системите за противовъздушна защита на Република Нагорни Карабах бяха изведени от деяние - и Байрактарите унищожиха войските на Карабах безнаказано. „ Това не може да стане в Украйна, до момента в който съветските въздушно-космически сили имат превъзходство във въздуха. Възможността на Киев да употребява “Байрактар” е лимитирана “, изясни Денисенцев. Той счита, че даже увеличението на броя на дронове няма да повлияе на успеваемостта на потреблението им в тези условия.

Денис Федутинов, прочут експерт по безпилотни системи, също отбелязва, че е имало доста известия от украинска страна за потреблението на дронове, „ не видях обаче абсолютно удостоверение на тези обстоятелства “. „ След войната в Карабах се появи забележителен агитационен резултат, ориентиран апропо и към популяризирането на дронове. Това стана не без присъединяване на турската страна. Беше показан обликът на една свръхефективна система, освен това и относително на ниска цена спрямо американските ѝ аналози “, счита Федутинов.

Според него в Карабах са осъществени доста интервенции с наземни средства - артилерийски и ракетни системи, след което са показани като резултат от работата на “Байрактарите”. „ Дроновете участваха повече в насочването на оръжията и наблюдението на резултатите от ударите. Но като цяло събитията в Нагорни Карабах бяха показани като война от ново потомство, война на дронове и роботи, където щурмовите дронове са сякаш главното средство “, изясни събеседникът.

Освен това Украйна не може доста да усили броя на дронове, „ тъй като всичко зависи от способността на турската страна да ги възпроизвежда “. „ Въпросът тук не е в количеството, а в способността да се покрият “Байрактарите”. Самият “Байрактар” не може да води въздушен пердах заради неналичието на ракети въздух-въздух, не може да оспори превъзходство във въздуха и да унищожава изтребители. Това е оръжие за работа на земята”, акцентира специалист от Центъра за разбор на тактики и технологии.

Що се отнася до цялостното заличаване на украинските " Байрактари ", то не е толкоз просто - най-малко предвид на големите размери на Украйна. „ В Украйна има доста летища. „ Байрактар “ може да се употребява от елементарни и даже изоставени летища, елементарно е да го прикриете. Следователно унищожаването на всички едновременно при започване на интервенцията не е толкоз лесна задача “, означи Денисенцев.

Успешната работа на съветските войски против турските БПЛА е илюстрирана по-специално от подвига на капитан Алексей Панкратов. Съобщава се, че офицерът от първия ден на специфичната интервенция е изпълнявал задания за прикриване на обособена мотострелкова бригада от противников самолети. В резултат на способени дейности добре ориентираният огън на Панкратов смъква един Су-25 и три “Байрактар” на ВСУ, което прави допустимо предотвратяването на въздушна офанзива против позициите на съветските сили. И на идващия ден силите на дивизията под директното управление на Панкратов унищожават още два “Байрактаря”.

Разбира се, всичко това не значи, че ударните БПЛА като оръжейна система като цяло нямат действителна бойна стойност. И “Байрактар”, и другите сходни дронове са доста ефикасни, само че единствено при избрани условия. Съдейки по това, което виждаме на бойното поле, съветското командване е съумяла да разбере това. Пример за това е освен безславното потребление на “Байрактар” от Украйна, само че и доста ефикасното потребление на съветските БПЛА против украинските войски.

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР