Много преди култовия корейския сериал Squid Games да завладее малкия

...
Много преди култовия корейския сериал Squid Games да завладее малкия
Коментари Харесай

Походът на корейската култура, дизайн и иновации очарова „Дивия запад“

Много преди паметния корейския сериал Squid Games да завладее дребния екран и да се трансформира в най-печелившия сериал, излъчен в Netflix, Южна Корея трайно съобщи наличието си в артистичния свят с качествено кино, автентичен дизайн и фаворизирани от западната аудитория актьори.

Азиатската просвета постоянно е въздействала на публиката с магнетизма и екзотичността си, само че към всичко това корейската мощна вълна добави ненадейно добра композиция от истински хрумвания и смели осъществявания. Последният щемпел, който затвори всевъзможни съмнения в тази посока, бе появяването на корейската телевизионна звезда Hoyeon Jung (перлата в страховитата сага Squid games) в новото видео на мегазвездата The Weeknd. Суперлативите си за гения и хубостта й не спести самата Ана Уинтур, която я назова „ най-изящният делегат на корейската просвета в западния свят “.

Ако има нещо, в което сме сигурни, че дамата, въодушевила книгата и екранизацията й „ Дяволът носи Прада “ схваща най-вече, то това е улавянето на трендовете още преди да се трансформирали в нещо всекидневно. Ана Уинтур и екипът й доловиха още преди няколко години, че от Южна Корея се задава мощна вълна от графичен, продуктов и фешън дизайн, който обогати всеобщата визия за страната, която на първо време завладя света с новаторското си кино, а след това и с вкусната си храна.

 Подобно на всички азиатски страни, в Южна Корея също имат изключително отношение към храната и в него се крие почит, специфичен асортимент и философия на всекидневието. Наричат я „ ки “ (в Китай пък кодовото име е „ ци “ или енергия) и в сърцевината на елементарните житейски ритуали като закуска, обяд и вечеря са скрити доста от непознатите за западния човек качества на всичко това, което за нас е просто хранене. За подготовката на всяко меню се отделя нужното време и внимание, тъй че храната да е освен това от битов обред, а да носи най-подходящата сила и нужни хранителни субстанции за организма. Вниманието към детайла е определящо за корейската просвета и това си проличава, както при храната за тялото, по този начин и тази за душата. Там, търсенията и инвестицията на време и натрупвания е от изключително значение. Може би по тази причина, най-заклетите фенове на корейската просвета не бяха сюрпризирани от триумфа на Squid Games, тъй като значително всички чакаха точно оттова да се появи нещо забавно, новаторско и неизмеримо.

Има остаряла корейска сентенция, която споделя „ Едно десетилетие единствено може да промени планината и течението на реката “, и това подсказва динамичността и изобретателния капацитет на измененията. Благодарение точно на тях, в този момент се заприказва за мощна южнокорейска вълна в модата, в продуктовия дизайн и в изкуството.

Вода, следвай ме

Най-голямата горделивост на южнокорейската арт сцена е напусналия този свят предходната година, на 91-годишна възраст, актьор Kim Tschang-Yeul прочут като „ актьорът на водните капки “. Въпреки че прекарва последните 45 години от живота си във Франция, приживе упорства да го назовават „ корейски актьор “ и в никакъв случай не крие, че всъшност е роден на територията на Северна Корея. „ За мен, даже самата мисъл за транспарантната водна капка е опция да изпъдя неприятните мисли, тип медитация. Благодарение на това, съм изтрил и изключил от паметта си доста ужасяващи мемоари от детството ми. Мисля си, че с помощта на работата си като актьор и най-много тоталната ми отдаденост на тайната на водната капка, съумях да се изцелявам. Е, съвсем да се изцелявам. Само простаците си мисля, че всичко може да бъде извънредно! “

Арт критиците постоянно поясняват корейската мощна вълна в изкуството като метафизичен визионери. Такъв е и Lee Ufan – актьорът, който написа като стихотворец и дълбае камъни и метал с лекост, тъй че извайвайки статуи от тях, ги трансформира в нещо алегорично на човешката душа – ранима и в това време извънредно устойчива. През 2014 година, в парка на двореца Версай, в покрайнините на Париж, се появи неповторима каменна апаратура, сътворена от въображението и ръцете на Уфан, който за следващ път напомни, че изкуството може и би трябвало да бъде философия на духа.

„ Оскар “ проговори корейски



През 2019 година, от сцената на най-престижната гала по раздаването на американските кино награди „ Оскар “, южнокорейският режисьор Понг Джун Хо на „ Паразит “ обра четири златни статуетки. Горд с достижението и екипа си, от сцената на „ Кодак тиатър “ в Лос Анжелис, прикани за повече внимание към азиатското кино. Съвсем справедливо, апропо, тъй като през последните няколко години от тази посока изненадващо, на челните места в фамозни кино ранглисти, се настаняваха филми като „ Ментови бонбони “, „ Шофьор на такси “, „ Слугинята “, „ Изгаряне “ и „ Двойно ликвидиране “. Жанрово многообразие, мощна актьорска игра и непредвидени обрати – това е тайната на корейското кино, което има привилегията и шанса да стъпи и върху философията и културните натрупвания на поколенията паметни режисьори от предишното.

Дизайнът на бъдещето

Списание Wallpaper от време на време показва най-хубавото от мощната корейска вълна в продуктовия и фешън дизайн. Артистичното потомство побеждава с лекост конкуренцията и заема първи позиции в Hermes, Baccarat и Christofle. Екзотиката на корейските дизайнери, съгласно експертите, се крие в заобикалящата ги среда в местен подтекст, и способността им да провокират въображението си да компенсира всичко останало. Неслучайно, един от най-хубавите Hyungshin Hwang дава най-хубаво пояснение за непокътнатия знак на корейския дизайн – „ Почти всички от нас са израснали в тези огромни жилищни комплекси, където всичко наподобява монохромно, съвсем еднообразно и постоянно се подлага на поправки. Динамиката на структурата е заложена в ДНК-то ни, както и способността да интерпретираме тази монохромност самоуверено и без задръжки! “

Корея на една ръка от нас

Дали, потапяйки се във вълнуващата галактика на корейската кино промишленост, която е единствено на клик разстояние от нас, с помощта на стрийминг платформите, или пускайки музикален канал, по който шанса да попаднем на някоя от k-pop бандите е голям, корейската просвета е по-достъпна от всеки път. Тя ни предлага друга позиция, тя ни вълнува, тя е опция на познатото.

Корейското устройство за нагряване на тютюн lil SOLID 2.0 пък е опция на горимите цигари. В края на есента на 2021-ва от Южна Корея на родния пазар пристигна стилното, плътно и бюджетно устройство за нагряване на тютюн. lil SOLID 2.0 e еднокомпонентно устройство, което употребява технология за индукционно нагряване на тютюн, чрез щифт, тъй че да се генерира аерозол без горене, пушек и пепел. Отделената пара не се просмуква в облекла и дамаски и не замърсява въздуха в затворени пространства.
Източник: eva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР