Много по-голям от очаквания е броят на българите, които над

...
Много по-голям от очаквания е броят на българите, които над
Коментари Харесай

Калфин: Неочаквано много българи не търсят работа

Много по-голям от упования е броят на българите, които над година са без непрекъсната работа и не търсят такава. Това разяснява в утринния блок на bTV някогашният обществен министър Ивайло Калфин във връзка ново изследване на изследователския център „ Тренд” по поръчка на фондация „ Фридрих Еберт”.
Според въпросното изследване 30 хиляди от българите в трудоспособна възраст повече от една година са били без непрекъсната работа и сега не търсят такава. По думите на Калфин това е 10% от трудовата мощ в страната и, в случай че те стартират да работят, могат да се трансфорат в огромен запас за стопанската система.
От 30-те хиляди неработещи на непрекъсната служба 17% са признали, че при опция работят „ на черно “, а 10% са показали, че приходите им са от сезонна работа в чужбина. По-притеснителен съгласно Калфин обаче е високият брой хора, които разчитат единствено и само на приходите на различен член от фамилията. В същото време множеството от разчитащите имат деца. „ Това генерира беднотия и разделяне в обществото”, акцентира Калфин, като добави, че етническите разлики не са толкоз огромни.
Повече от поливаната от респондентите в изследването на „ Тренд “ са изявили подготвеност да стартират работа против съответно възнаграждение, като в множеството случаи приказваме за заплащане в границите на 1000 лева месечно. Висшистите са по-мотивирани, като измежду тях доминира и мнението, че човек, който отхвърля препоръчана му работа, не би трябвало да получава пари от страната.
Бившият обществен министър обаче дефинира като „ объркващ “ обстоятелството, че 80% от интервюираните са декларирали, че търсят работа благодарение на околните си. „ Това е една огромна въпросителна пред институциите, хората не се обръщат към институциите”, разяснява Калфин. Той изрази рецензия по отношение на популацията над 50-годишна възраст, че всеобщо отхвърля да се записва на курсове за преквалификация и не прави нищо, чакайки един ден да получи обществена пенсия.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР