Много отбори с претенции, но малко от тях ще успеят

...
Много отбори с претенции, но малко от тях ще успеят
Коментари Харесай

Нефтохимик и Хебър в двубой за титлата

Много тимове с искания, само че малко от тях ще съумеят да отговорят на личните си упования

Броени часове остават до старта на 77-ия сезон от волейболното състезание на България при мъжете. 12 тима ще се включат в борбата за медалите в Суперлигата, само че единствено три от тях ще могат напролет да се окичат с оценките. Кампанията се обрисува да бъде доста забавна, като най-малко шест клуба предявиха искания да се качат на почетната стълбичка. Дали обаче фактически са подготвени да отговорят на личните си повишени критерии, или най-после ще има повече разочаровани, следва занапред да разберем.
 Мач за Суперкупата: Хебър - Нефтохимик 3:0 @@@
Битката за златото

Нефтохимик реализира нещо като минихегемония в последните години, печелейки непроменяемо купата в отминалите три сезона. Бургазлии подвигнаха равнището за този интервал, като в две от тези акции на процедура нямаха съвсем никаква конкуренция. Николай Желязков ще се опита да продължи наклонността, само че това се обрисува да бъде като най-трудния сезон, в който Нафтата да преследва отбрана на позицията си.
Заедно с играещия състезателен шеф Теодор Салпаров бургазлии още веднъж съумяха да създадат много сериозна селекция. Привличането на Николай Николов при мрежата, както и на Мирослав Градинаров, който би трябвало да помогне на Георги Петров на посрещане, бяха много солидни ходове. Големият въпрос обаче е дали Жани Желязков ще може най-сетне да разгърне оня капацитет, за който се приказва от години. Под управлението на неговия татко това надали ще се получи толкоз елементарно, а и диагоналът би трябвало да размени машина като Николай Учиков, което също не се чака да стане гладко. Задачата на Добромир Димитров да влезе в кожата на Георги Братоев не наподобява лека, само че разпределителят също има какво да потвърждава, търсейки своето място под слънцето. Нафтата наподобява солидно като състав, само че няма да е изненада, в случай че от клуба опитат да се подсилят още малко, търсейки метод да отговорят на големите упоритости на Хебър.
И като заговорихме за тигрите, те към този момент нанесоха първия удар, спечелвайки Суперкупата, освен това с безапелационното 3:0 в София. Атанас Петров направи най-впечатляваща селекция от всички, като не инцидентно слуховете носят, че това е най-скъпият тим в актуалната история на българския волейбол. Георги Братоев ще търси метод да завоюва поредна купа в персоналната си сбирка, атакувайки трона точно на някогашния си отбор. Големият удар обаче бе връщането в родното състезание на Тодор Алексиев. Ветеранът не е тук за второто място и с македонеца Александър Ляфтов ще оформят много солидна двойка на посрещане. Брадли Гънтър още веднъж е тук, а негова запаса е Спас Байрев. Опит и гений събрани на едно - това е новият Хебър, който ще се опита непременно да смъкна Нефтохимик от трона, заставайки на неговото място.
 Мач за Суперкупата: Хебър - Нефтохимик 3:0 @@@
С взор към медалите

Ако приемем, че Нафтата и Хебър имат доста преимущество по отношение на останалите откъм бюджет и селекция, то много вълнуващо се обрисува да бъде съперничеството за присъединяване на полуфиналите и надлежно продобиване на бронзовия орден. Предвид свършеното през лятото, то се обрисуват три клуба, които се открояват една концепция пред останалите от това естество.

Добруджа още веднъж ще бъде там, макар че Велизар Чернокожев няма да забива точки за състава на Пламен Христов. В тима обаче бяха привлечени много опитни имена като Иван Станев и Жулиен Георгиев. Да не забравяме и какво се случи по оста ЦСКА - Добрич, защото от алените натам отпътуваха цели трима волейболисти, освен това с искания, като Красимир Гайдарски, Иван Крачев и Пламен Шекерджиев, който през предишния сезон бе най-постоянен в изявите си за армейците.

В борбата ще влезе и Монтана. Даниел Пеев ще се опита да употребява стагнацията при обичания ЦСКА, като притегли от там Тодор Костов и Мартин Божилов, които сигурно ще му свършат много потребна работа. Загадка са поляците Мадай и Сърнечки, само че неговият отбор все още наподобява сносно комплектован с равностойни имена и в случай че въпросните чужденци покажат и класа, то това може да се окаже шансът на Монтана да ликува с бронза.

Към него още веднъж се е прицелил и Марек. След няколко години мъртвило 4-кратните първенци отново са на сцената на кандидатите. Водени от Виктор Карагьозов, дупничани направиха много огромна селекция. Тя включва привличането на ветерана Костадин Стойков, както и на доста надарения посрещач на ЦСКА Яни Георгиев. Ако той не страда от контузии, както бе в последните два сезона, то Марек в действителност ще случи на постоянни имена на този пост. В клуба остава и проектонационалът Чоно Пенчев, притеглен бе и различен от разширения състав на Силвано Пранди - Владислав Иванов. Солидни причини за освен това тази година.

Плейоф ли е максимумът?

ЦСКА и Левски си остават стълбовете на българския волейбол. Но това не значи, че ще бъдат съществени кандидати за купа или орден. И за жалост на почитателите на двата гранда, на база селекциите на техните съперници, може да се каже, че идната акция в Суперлигата няма да е от най-успешните за тях. Армейците още веднъж са налегнати от финансова застоялост, откакто главният им спонсор ги напусна. С това си отпътуваха и съществени имена от състава на Александър Попов. Засега при тях са Теодор Тодоров и Иван Колев, което може да помогне, само че дали ще останат за целия сезон, или по-скоро ще поддържат форма, до момента в който намерят нещо в чужбина, е отворен въпрос. Чест прави на юношата на Левски Симеон Александров, че сподели геройство и за разлика от други момчета не напусна " потъващия транспортен съд ". Сега алените ще разчитат на сплав сред същински ветерани и голобради юноши. Нещо, което и преди се е отплащало, само че надали приказваме за освен това от шестата позиция.
Това може би ще бъде максимумът и за Левски макар упоритостите на Владимир Николов за връщане на почетната стълбичка. Сините не бяха изключително дейни на трансферния пазар, като най-впечатляващо е връщането на Методи Ананиев в отбора. Заедно с Вълчинов, Люцканов и сина на легендата - Александър Николов, в Левски имат добра основа на посрещане. Като цяло тимът наподобява сносно построен, с равновесие в обособените линии. Но това не значи, че има и класата, с цел да нападна оценките.
Като задача най-много присъединяване на плейоф наподобява обстановката и при Пирин Разлог. Мирослав Живков още веднъж ще разчита на доста опитни играчи, като си върна центъра Георги Чалъков. Но истината е, че Пирин не свети с кой знае какви звездни имена, че да може да се надява и на освен това от влизане в елиминациите.

Четири отбора в зоната на изпадащите

Третият най-успешен клуб в България - Славия, както и Арда се върнаха в Суперлигата през отминалата пролет. Предвид всичко казано дотук обаче, надали тези два тима дружно с Черно море и Дунав ще имат доста причини, с цел да изместят някой от горепосочените сформира. На първо четене наподобява по този начин, като че ли русенци и момчетата на Иван Халачев от Кърджали ще се оправят по-добре със своята борба, до момента в който варненци и белите ще страдат доста повече. Като цяло обаче силите са много изравнени и битката за оцеляване се обрисува да бъде в действителност жестока. Хари ЛАТИФЯН, " Тема Спорт "
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР