Много от усилията на изследователите днес са насочени към откриване

...
Много от усилията на изследователите днес са насочени към откриване
Коментари Харесай

Живот след смъртта? Учени откриха планета, която не би трябвало да съществува

Много от напъните на откривателите през днешния ден са ориентирани към разкриване на сходни на Земята планети, подобаващи за живот. Тези старания са фокусирани върху по този начин наречените звезди от „ основната поредност “ сходни на нашето Слънце – звезди, които се зареждат от обединение на водородни атоми с хелий в своите ядра, с помощта на което остават постоянни милиарди години. Повече от 90 % от всички известни екзопланети до момента са открити към звезди от „ основната поредност “.

Life After Death? Scientists Discover a Planet That Shouldn't Exist
— ScienceAlert (@ScienceAlert)
Международен екип от астрономи изследвали звезда, която изглеждала доста сходно на нашето Слънце, и разкрили, че там има планета, която по всички правила е трябвало да погълната. В проучване, оповестено в Nature, учените са пробвали да решат загадката към съществуването на тази планета.

Поглед към нашето бъдеще: червени великански звезди
Точно както и при нас, звездите също претърпяват промени с придвижване на възрастта. След като звездата изразходи водорода в ядрото си, то стартира да се свива и външната обвивка се уголемява, до момента в който звездата се охлажда.

В тази фаза от еволюцията на " алените колоси " звездите могат да набъбнат до повече от 100 пъти от първичния си размер. Когато това се случи с нашето Слънце, след към 5 милиарда години, се чака то да стане толкоз огромно, че да погълне Меркурий, Венера и евентуално Земята.

Astronomers spotted the gas planet Halla, which miraculously survived after its star experienced a violent transition that should have destroyed nearby planets.

Read more:
— CNN Philippines (@cnnphilippines)
Ядрото става задоволително горещо, с цел да може звездата да стартира да разтопява хелий. На този стадий звездата се свива до към 10 пъти от първичния си размер и продължава да гори устойчиво в продължение на десетки милиони години.

Знаем за стотици планети, които обикалят към алените си великански звезди. Една от тях се назовава 8 Ursae Minoris b. Планетата е с маса близка до тази на Юпитер и обикаля към своята звезда единствено на половината разстояние от това, на което се намира Земята от Слънцето.

Планетата е открита през 2015 година от екип корейски астрономи благодарение на техниката " Доплерово съмнение ", която мери гравитационното привличане на планетата към звездата. През 2019 година Международният астрономически съюз нарекъл звездата Бекду, а планетата Хала на името на най-високите планини на Корейския полуостров.

Планета, която не би трябвало да е там
Анализът на новите данни за Бекду, събрани от галактическия телескоп на НАСА Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS), докара до изненадващо изобретение. За разлика от други червени колоси, за които знаем, че към тях обикалят екзопланети на близко разстояние, Баекду към този момент е почнала да топи хелий в ядрото си.

Използвайки техниките на астеросеизмологията, която учи вълните вътре в звездите, можем да определим какъв материал гори звездата. При Бекду честотите на вълните недвусмислено демонстрират, че е почнала да изгаря хелий в ядрото си.

The discovery was puzzling: if Baekdu is burning helium, it should have been much bigger in the past, so big it should have engulfed the planet Halla.
How is it possible Halla survived?
The study proposes some possible solutions. 4/4
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР