Много от тях обаче не желаят някой да им се

...
Много от тях обаче не желаят някой да им се
Коментари Харесай

Турция: с ритници срещу модерния стил на обличане

Много от тях обаче не желаят някой да им се меси в живота.

За младите, демократични дами в огромен съвременен град като Истанбул свободата и равнопоставеността са нещо естествено. Макар ръководещата Партия на справедливостта и развиването непроменяемо да твърди, че не се меси в метода на живот на хората, доста туркини се усещат надали не задължени да се нагаждат към все по-консервативния метод на живот.

Например Пинар, която не желае да показва фамилното си име. Тя работи в частна компания в Истанбул и постоянно е нападана вербално и физически, споделя младата жена. Което ѝ тежи: "Например когато вечер излизам и употребявам публичния превоз, поставям червило на устните си едвам откакто стигна в заведението, в тоалетната ", споделя Пинар. Вече не смеела да поставя по-ярко червило, а през лятото постоянно носела със себе си жилетка, с цел да покрива раменете си.

Бусе, която следва в Истанбул, също счита, че изключително за дамите животът от ден дневно става все по-строг. Всеки има право да се облича както желае. Жените не трябва да бъдат нападани единствено тъй като се възползват от това право, акцентира тя.

От вербални към физически офанзиви

Изявленията против свободния метод на живот на дамите зачестяват. Неотдавна теологът Ихсан Шеноджак съобщи, че било грях дамите да носят къси панталони, да си скубят веждите и да учат в университети. След това изказване Шеноджак, който работи в град Самсун като просветител към службата по религиозните въпроси, бил уволнен. Не я ясно дали уволнението му е директно обвързвано с въпросното изказване.

За дами, които не носят кърпа, мюфтията на град Гьолчук - Мехмет Йазъджъ употребява наскоро следното двусмислено съпоставяне: "Стока, чиято опаковка е скъсана, се продава в магазините на половин цена. " Вербалните офанзиви нерядко водят до физически набези. Миналото лято студентката Мелиса Саджлам от Истанбул беше нападната в един микробус от някакъв мъж за това, че на обществено място носела къси панталони. Миналата година пък в центъра на Истанбул младата здравна сестра Айзегюл Терджи беше нападната с ритници в един рейс - също за това, че носела къси панталони.

Не единствено стилът на живот на дамите, а и този на мъжете се слагат под въпрос. Миналата седмица в предаването "Скрити истини " на консервативния канал FM TV беше дискутирана тематиката за намесата в метода на живот. Един от водещите на предаването сподели, че мъжете трябвало още веднъж ясно да се разграничават от дамите, като си пускат брада. Той съобщи също следното: "Нашите дами и нашите мъже се обличат по един и същи метод. Мъжете носят дълги коси и не си пускат бради. Отдалеч може да ги сбъркаш с дами и Господ единствено дано те пази от това, което може да ти мине през разум! ".

Правителството мълчи

Социоложката Селда Тунчер от университета Ван обръща внимание на това, че сходни изказвания са опит за канализиране на публичния живот и функциите на половете. "Държавите правят това не постоянно със закон ", показва тя. Канализирането става много по-завоалирано. Докато се стигне до такава степен, че всеки да се счита в правото си да постанова на другите своя жанр на живот. "Това, че държавното управление не взема ограничения против тази наклонност, значи, че в реалност я толерира ", акцентира социоложката.

В отговор на нападенията под мотото "Не ми се меси в облеклото " в разнообразни градове в Турция бяха извършени акции в публичния превоз и на улицата. Една от акциите се организира в Туитър под хаштага #обуй си късите панталонки и излез на открито. Дискусията за стила на живот в Турция занапред стартира.

Материалът е оповестен тук

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР