Много от туристическите атракции по света всъщност са с измислени

...
Много от туристическите атракции по света всъщност са с измислени
Коментари Харесай

Едни от най-известните туристически атракции в света всъщност са фалшиви

Много от туристическите атракции по света в действителност са с измислени митове. Милиони хора дават луди пари да посетят забавните обекти, без да знаят, че историята им е подправена. 

Типичен образец за това е “Балконът на Жулиета ” във Верона. Милиони туристи прелитат хиляди километри, с цел да оставят любовни писма в стените на къщата или да пипнат статуята на Жулиета в двора.

Реално нито къщата е на Жулиета, нито балконът. Ромео и Жулиета са измислени герои на Шекспир. Не съществуват прототипи. Но през 1968 година филмът на Франко Дзефирели “Ромео и Жулиета ” раздрусва света. Цяла Италия и Верона са претъпкани с туристически обекти.

Но все пак управата на Верона взема решение, че ще е изключително потребно за града да се сътвори физически действителен облик на къщата на Жулиета с подобаващ балкон. За задачата остарели къщи във Верона не липсват. И по този начин, " Балконът на Жулиета " оживява. Изумени от триумфа на концепцията си четири години по-късно слагат и бронзова скулптура в двора на къщата.



Понеже всички известно исторически обекти от дълго време са превърнати в туристически такива, на гърците не им остава друга опция за основаване на нови, в случай че съчинят някоя приказка или донатъкмят някой факт. 

Не изключително оживено село в Гърция няма доста капацитет за туризъм с изключение на малко крайпътни скали. Жител на селото взема решение, че един камък измежду скалите малко наподобява на престол. Споделя го с кмета и от там потегля концепцията, че на този " престол " би трябвало да е седял някой цар или провидение. Защо не, Дионис. 

Облагородяват мястото, вършат път, пътеки, паркинг. Слагат табели, на които описват за живота на Дионис. Указателни табели от центъра на селото сочат към местността с “трона ” на Дионис, пишат от " Българи ". Край паркинга се появяват павилиони за сувенири, храна, питиета, място за отмора. Не след дълго обекта е включен в туристическите каталози.

Замъкът Бран в Румъния

В страната силата на фолклора и суеверието раждат вярване за съществуването на зли духове наречени „ стригои “. До преди половин век хората от селата са били уверени за съществуването на такива измъчени души, които денем водели естествен живот а щом настъпи мрак пиели кръв. 

Всеки ходил до дребното градче няма по какъв начин да е пропуснал тайнственият палат, той е основната атракция, а пък и туристите вървят главно поради него. Обвит в мъгла, повдигнат върху канара се извисява този застрашителен палат прочут като „ замъка на Дракула “. 



Всъщност Влад Цепеш в никакъв случай не е живял там. Историческата връзка на Бран с Влад Цепеш е обвързвана с немските търговци, чиито път минавал от там. Това бил единственият път през дефилето, който свързвал западните търговци с Търговище, тогавашната столица на Влахия. В основата на замъка били ситуирани нещо като митнически служби, които събирали налози на пътуващите търговци.

Другата връзка на Влашкият държател със замъка е, че когато в средата на XVв. унгарският крал Матей Корвин пленява Влад Цепеш, той го затваря в тъмниците на замъка за два месеца.

Селото Слийпи Холоу се намира покрай Ню Йорк и дълго време е било познато под името Норт Таритаун. 

Управниците вземат решение да сменят името, употребявайки заглавието на пай роман, наименуван „ Легендата за Слийпи Холоу “. Решението е взето, откакто заводът на Дженерал Мотърс затваря порти през 1996 година и оставя 4000 души без работа, съгласно данните на Бизнес инсайдър. 

Идеята се оказва печеливша, тъй като туристическият интерес към дребното населено място се повишава стремглаво. Още повече той се ускорява след излизането на холивудския филм „ Слийпи Холоу “, в който основната роля е изиграна от Джони Деп.



Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР