Много от нас приемат, че заемането на длъжност с титлата

...
Много от нас приемат, че заемането на длъжност с титлата
Коментари Харесай

Мениджър и лидер не е едно и също. Можете обаче да бъдете и двете

Много от нас одобряват, че заемането на служба с купата „ Мениджър “ или „ Директор “ прави човек водач. Но това не е тъкмо по този начин. Можете да бъдете управител, без да сте водач. Мениджър е позиция, която ви се дава и дефинира функциите и отговорностите във връзка с вас и вашия екип. Но не можете да бъдете в действителност сполучлив и висококомпетентен управител, без да научите и интегрирате основни лидерски качества. И в днешния бързо изменящ се бизнес свят мениджърите би трябвало да бъдат ефикасни водачи.

Вярвам, че тази разлика сред управническите и лидерските умения способства за последователното утежняване на възгледа за това по какъв начин чиновниците възприемат водачите. Според изследване на Gallup от 2023 година единствено 21% от чиновниците са изцяло съгласни с изказванието, че имат доверие на управлението на организация, за която работят. Мениджърите са виновни за вдъхването на това доверие. Ако тези, които дават отговор за ръководството на екипи, нямат нужните лидерски качества, с цел да създадат това, тогава нормално следва понижаване на  на чиновниците, а на по-късен стадий и безсилие.

Липсата на лидерско образование измежду мениджърите е един от факторите зад възходящата бездна сред мениджмънта и водачество. Проучване, извършено от Chartered Management Institute, откри, че даже измежду водачите на висши мениджърски позиции, 26% в никакъв случай не са получавали публично образование за водачество.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР