Много от нас още от деца са си изградили представа

...
Много от нас още от деца са си изградили представа
Коментари Харесай

Интерактивната карта показва къде бихте изскочили, ако копаете само надолу

Много от нас още от деца са си построили визия за това, което се намира от другата страна на земното кълбо. Дори са си представяли къде ще излязат, в случай че прокопаят един дъ-ъ-ъ-лъг, дълъг тунел през средата на Земята.

Макар и от дълго време да сме пораснали и да имаме по-съществени неща, над които да размишляваме, този въпрос гъделичка въображението ни. И въпреки всичко, в случай че си представим, че не сме се изпекли в нечовешката температура на земното ядро и не бъдем смазани от адското налягане, къде ще осъмнем?

За британците това е Австралия. За американците – Китай. Австралийците допускат, че е някъде в Европа, само че се надяват да не е Англия, тъй като времето там е извънредно, написа IFL Science.

Налага се доста хора да се разделят с детските си показа, тъй като картата ANTIPODESMAP демонстрира, че в случай че се захванат с копаенето, множеството европейци ще осъмнат посред Тихия океан. В Европа има единствено едно място, от което има късмет да излезете на суша – централна Испания. Ще се озовете право в Нова Зеландия. Колкото до жителите на Северна Америка – всички те също биха осъмнали посред океана. Единственото място, водещо покрай някаква суша, е Форт Макмъри в Канада, откъдето излизате край островите Хърд и Макдоналд, покрай Антарктида.

Що се отнася до България, в случай че тръгнете да копаете в София, излизате, или по-точно изплувате, в една точка посред Южния Тих океан, на разстояние към 2166 км от Нова Зеландия и към 6 хиляди километра от Южна Америка, надалеч от всякаква суша.

Можете да изпробвате картата сами тук. Сайтът предлага и лист с градовете, които са си взаимно антиподи. Сред тях са:

Крайстчърч, Нова Зеландия – Ла Коруня, Испания

Хонконг, Китай – Ла Киака, Аржентина

Улан Уде, Русия – Пуерто Наталес, Чили

Паданг, Индонезия – Есмералдас, Екуадор

Източник: IFL Science

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР