Много от нас имат в домовете си поне една геода

...
Много от нас имат в домовете си поне една геода
Коментари Харесай

Най-голямата геода в света

Много от нас имат в домовете си най-малко една геода като сувенир - извън наподобява като елементарен камък, а от вътрешната страна има празнина, изпълнена с красиви, постоянно даже цветни, кристали. Но тези геоди са толкоз дребни, че можем да ги държим в ръка.

Но в една изоставена мина в южна Испания съществува геода, в която можем да се поберем дружно с цялото си семейство. Пътят до нея минава през дълги тунели и една стълба, водеща до процеп, през който едвам минава човек. Разкриващата се панорама в пещерата стопира дъха - големи транспарантни и остри кристали от калциев сулфат образуват пейзаж, който като че ли не е от този свят. Това е геодата наречена Пулпи (Pulpí).

За да се образуват тези кристали, са нужни подобаващите минерали, вода и хиляди или даже милиони години. Водата се просмуква през дребните пори на скалата, увличайки със себе си минералите, които кристализират в кухината.

Така се образуват също аметистът, кварцът и доста други блестящи минерали.

За разлика от Мексиканската кристална пещера, ситуирана на 300 метра дълбочина под град Наика, където атмосферата е влажна и кристалите към момента се образуват, в Пулпи е изсъхнало и растежът е спрял преди десетки хиляди години.
 Снимка 448956

Освен това, кристалите в геодата са толкоз чисти и транспарантни, че в тях няма задоволително изотопи на урана, с цел да могат учените да открият възрастта им. Но това не ги отказало и в продължение на седем години те търсили отговор на въпроса и се доближили до него. Изследванията посочили, че кристалите са на повече от 60 000 години.

Те считат, че калциевият сулфат, от който са построени кристалите, се е появил преди към 5,5 милиона години, когато се счита, че Средиземно море е било съвсем пресушено - по време на Месинианската солна рецесия.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР