Много напреднала за одобрение е ваксината на Астра Зенека в

...
Много напреднала за одобрение е ваксината на Астра Зенека в
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: Очакваме до август да имаме 1,5 милиона ваксинирани

Много напреднала за утвърждение е имунизацията на " Астра Зенека " в Европейски Съюз, от която ще получим повече дози. В най-хубавия сюжет до август ще имаме 1,5 милиона имунизирани. Това разгласи шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев.

" Данните все още у нас са добре и да си го кажем. Разхлабване на ограниченията? Нека не се събираме и да продължим да носим маски. Защо да има разхлабване на ограниченията. Имаме планувани да получим 750 000 дози ваксини, което е за 1,5 млн души. Към август ще имаме 1,5 млн. имунизирани. Поне такава е прогнозата, а това ще е добре ", сподели още професорът.

" Засега количествата, които Европейски Съюз е декларирала за България, са повече от това, от което имаме потребност ", изясни проф. Кантарджиев.

Работещите в Националния център по заразни и паразитни заболявания ще бъдат имунизирани след една седмица.

Той е безапелационен, че страничните реакции от имунизациите против COVID-19 са същите, като страничните реакции от грипната ваксина.

Попитан за съветската ваксина и допустимо ли е страната ни да я закупи, Кантарджиев изясни: " За да бъде записано едно лекарство в Българи, производителят би трябвало да подаде документи. Ние сме дребен пазар на международната карта. В момента има доста огромни поръчки от огромни пазари. Реално сега страната ни няма потребност, тъй като Европейска комисия е поръчала за България задоволително ваксини. "

Относно провеждането на избори по време на пандемия, той сподели, че болестта затруднява провеждането на избори, само че доста страни са провели такива.

" Има особености по време на пандемия, тъй като има повече заболели, има карантинирани. Трябва да се мисли по какъв начин ще им бъде обезпечено правото на избор ", разгласи той.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР