Много млади гърци, които работят в IT сферата, напускат страната,

...
Много млади гърци, които работят в IT сферата, напускат страната,
Коментари Харесай

Новите надежди на Гърция: Силициева долина в Янина

Много млади гърци, които работят в IT сферата, напущат страната, с цел да търсят реализация в мегаполиси като Лондон, Берлин и Токио или в Силициевата котловина. Гръцката стопанска система няма добра популярност измежду вложителите. Основните аргументи са бюрокрацията и неприятната инфраструктура.

Но все пак от ден на ден интернационалните IT компании се насочват към Гърция и по-конкретно - към северозападния град Янина. Няколко IT компании разкриха свои филиали там в последните години. Преди две години там проработи и клон на немския софтуерен колос TeamViewer. Благодарение на това програмистът Христодулос Папас, който е роден в Янина, е в положение да упражнява мечтаната от него специалност. И то без да напуща родния си град и околните си, както доста негови сътрудници. “Отначало не можех да допускам, само че бях доста благополучен от това, че доста други като мен също ще могат да останат тук в града”, споделя Папас.

" Видяхме огромен капацитет "

Филип Дойчер, който управлява офиса на TeamViewer, също е оптимист. Заедно със фамилията си той се мести от Германия в Гърция и не съжалява за решението си. Големият избор от квалифицирани млади чиновници притегля вложители като TeamViewer. “Компании като TeamViewer постоянно търсят гении. Пазарът в Германия е доста конкурентен. Има десетки компании, които се борят за един програмист.”

TeamViewer последователно усилва екипа си в Янина. В началото чиновниците са били 18. Сега за компанията към този момент работят 50 индивида, а в идващите години се чака да набъбнат до 150. За немската компания гръцката администрация в началото представлявала предизвикателство: “Отне ни месеци, с цел да открием банкова сметка. Не бива да е по този начин. Трябва да е по-лесно за задграничните компании”, споделя немският представител. Но плюсовете надвиват. В региона са ситуирани доста университети, съвременно летище, както и автомагистрали, които доближават до Солун и Атина. “Инфраструктурните условия тук са налице и видяхме огромен потенциал”, споделя Дойчер пред Дъждовни води.

Йоргос Голецис, който е професор по стопанска система в Янинския университет, не може да скрие усмивката си, когато чува сравненията със Силициевата котловина. Голецис се радва на интереса на интернационалните компании към Янина. Но Гърция има да извърви дълъг път, преди да може да се съпоставя със Сан Франциско и Лондон. Първите стъпки обаче към този момент са направени. “Една компания притегля втора, втората - трета, а третата стимулира основаването на нова компания. Такъв е пътят на развиването.” Гръцката стопанска система мощно се нуждае от рационализация. Както и от промени в корпоративната просвета. Затова и упованията, отправени към TeamViewer, са високи.

Гърция влага в съвременни браншове

Наскоро гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис посети офиса на TeamViewer в Янина. Създаването на нови работни места и привличането на висококвалифицирани фрагменти в страната посредством данъчни облекчения е измежду главните цели на консервативното държавно управление. Атина получи доста похвали от Брюксел за своите капиталови проекти: Гърция би трябвало да получи 30,5 милиарда от Европейския фонд за възобновяване от пандемията. Тази сума дава отговор на 18 % от Брутният вътрешен продукт на страната. Гърция към този момент показа своя проект за възобновяване и резистентност. Той планува 40 % от средствата да бъдат вложени в екологични планове, а 25 % - в цифровизация. По тези параметри Гърция даже надскача рекомендациите на Брюксел.

Гръцката стопанска система понесе сериозен удар в следствие от пандемията. Безработицата е над 16 %, основните промишлености на услугите и туризма се сринаха. След строгите ограничения за превъзмогване на икономическите проблеми в последните 10 години, пандемията докара до ново повишаване на държавния дълг до към 200% от Брутният вътрешен продукт. Затова и спомагателните милиарди от Брюксел идват в прецизен миг.

Автор: Флориан Шмиц
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР