Много лятно настроение ще внесе в концертната зала на Градската

...
Много лятно настроение ще внесе в концертната зала на Градската
Коментари Харесай

Младата цигуларка Ива Недева, свирила пред английската кралица, идва за концерт във Варна

 Много лятно въодушевление ще внесе в концертната зала на Градската художествена изложба - Варна, планът “Музикални контрасти ". Три дами, радващи се на самопризнание у нас и в чужбина, ще се съберат в морския град, с цел да поднесат на варненската аудитория стратегия, въодушевена от музикалната сила на ХХ век, заяви за Varna24.bg  Нина Локмаджиева. Това са познатата ни флейтистка Ивона Недева, пианистката Линда Боянова и младият бисер - Ива Недева, щерка на Ивона, която започва шеметна кариера в Европа и Азия.

 

Концертът е от модула " Свободна музикална сцена " на плана " Споделени музикални пространства " на Елит Проджектс мениджмънт и се реализира с поддръжката на Национален фонд " Култура ". Изпълнителите залагат на контраста на стилове, жанрове, настроения и страсти. Ще прозвучат рядко изпълнявани произведения от актуалните американски композитори Гари Шокър и Пол Шонфийлд, както и пиеси на Жак Ибер. Поклон към 100-годишнината от рождението на основателя на танго нуево Астор Пиацола ще бъдат три от неговите превъзходни танга, обработени за осъществяване от трио цигулка, флейта и пиано.

 

Любопитно е по какъв начин трите инструменталистки се събират за този забавен план. Ивона идва от България, Линда от Съединени американски щати, двете се срещат в Придворния музикален лицей на Султана на Оман, където са уважавани преподаватели.

Ивона Недева е ценена флейтистка, която интензивно взе участие в музикалния живот в страната и чужбина. Завършва Национална музикална академия в София. Многократно взе участие в майсторските класове на едни от най-изявените флейтисти на нашето време. Започва изпълнителската си кариера във Варненска филхармония и повече от 20 години е първи флейтист на оркестъра. През 2000 – 2015 година е канена в концертните прояви на Софийската филхармония, Симфоничния оркестър на БНР, Нов симфоничен оркестър, Оркестъра на Класик ФМ. Като солист и участник в разнообразни камерни обединения гостува на редица национални и интернационалните фестивали като ММФ " Варненско лято ", Мартенски музикални дни, Европейски музикален фестивал Варна, “Изкуството на барока ", Фестивал на арфата - Бразилия, " Дни на камерната музика " - Добрич. От 2015 година се отдава напълно на камерната музика и концертира интензивно в България и Франция. През 2007 година е удостоена с премия " Музикант на годината " в раздел  " ансамбли " на предаването " Алеrро виваче " на БНР. Понастоящем Ивона Недева е учител в Придворния музикален лицей на Султана  на Оман.

 

Младата цигуларка Ива Недева, която повече от 10 години мечтае да бъде на една сцена с майка си, идва от Швейцария, със стабилен багаж от влиятелни специализации и с доста хъс за изява на българския музикален подиум. Ива Недева приключва фамозния лицей на Йехуди Менухин в Лондон - същия лицей, където е учил и виртуоза Найджъл Кенеди. След Лондон Ива продължава образованието си в музикалния университет в Мюнхен при Олга Войтова, в музикалния университет във Виена при Антон Сороков и в музикалния университет на Лозана в класа на Павел Верников и Рено Капюсон.

 

След като печели Grand-Prix и първа премия на Международния конкурс за цигулари  " Панчо Владигеров “, Ива се изявява като солист на известни оркестри, измежду които са камерният оркестър на Лозана, Нова филхармония Мюнхен, камерният оркестър “Йехуди Менухин ".

 

Българската цигуларка с усмивка споделя по какъв начин се е срещнала с Херцога на Единбург принц Филип и е свирила на концерт в негова чест пред него и Кралица Елизабет Втора. Това се случва през 2012 година и отваря пред Ива вратите и сърцата на британската аристокрация. Сред очарователните моменти на Острова младата дама на драго сърце си спомня присъединяване си в лов в компанията на благородници от семейството Сакс-Кобург.

 

Успоредно със светския живот Ива Недева свети и на сцените в Европа, където си партнира с Павел Верников, Илия Гринголц, Хайнц Холигер, Валерий Соколов, Хайнрих Шиф, Рено Капюсон, Акико Оно и Иври Гитлис в голям брой камерни музикални планове. Изявява се на фестивалите в Гщаад, Стириарте, Ла Рок д’Антерон, Рокамадур, Сион, Ернен, Аделбоден, Уиндзор, Давид Ойстрах музикален фестивал, Йехуди Менухин фестивал. В България е гостувала на ММФ “Варненско ля  то ".

 

Ива е победител в Швейцарския конкурс за камерна музика " Орфей “, Международния конкурс за цигулка " Млади гении “, Виенски концертен конкурс, Токио Фондация, Йехуди Менухин " Музика онлайн “ и аtDta Stiftung Zürich. Включва се в планове в поддръжка на Червения кръст в Германия и на УНИЦЕФ в Женева, неотдавна прави своите дебютни осъществявания в Концертхаус във Виена и Гастайг в Мюнхен. Извън Европа през 2019 година дебютира в влиятелната концертна зала “Еспланад " в Сингапур и има серия концерт в Малайзия с пианистката Розалинд Фанг, с която работи по дебютния си диск " Expressions from 1917 “.

 

Линда Боянова Анбари e родена в София, учи в Русенското музикално учебно заведение " Веселин Стоянов ". От 1991 година живее в Съединени американски щати, където приключва докторати по пиано и оперно изкуство във инструменталния и вокален факултет и бакалавърска и майсторска степен от теоретично-композиторския и инструментален факултет на консерваторията Ийстман в Рочестър, щата Ню Йорк. На 17-годишна възраст е финалист на състезанието за дебют “Източни и западни актьори " в Ню Йорк и концертира в щатите Охайо, Пенсилвания, Масачузетс, Джорджия и Ню Йорк, както и в Австрия, Швейцария, Франция, Оман и България. Преподавала е в университета Назарет в Рочестър и Щатския университет на Ню Йорк. От 2019 година Линда  Боянова преподава в Придворния музикален лицей на султана на Оман и е шеф на стратегия за млади актьори в Ню Йорк.

 

Предстоят й концерти и записи на нови американски и български творби за пиано и за глас и пиано, в които Линда Боянова ще пее и свири, както и записи на всички цикли песни от Рахманинов по случай 150-годишнината от рождението му. Линда Боянова е поддръжник и познавач на арабската просвета, преподава арабски и свири на уд.

 

Концертът е от модула " Свободна музикална сцена " на плана " Споделени музикални пространства " на Елит Проджектс мениджмънт.

Билетите за концерта “Музикални контрасти " са по 10 лева, могат да се купят от уеб страницата а касата на Фестивалния и конгресен център Варна
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР