Много инвеститори се опитват да открият следващата Tesla, или казано

...
Много инвеститори се опитват да открият следващата Tesla, или казано
Коментари Харесай

Как да откриете най-поскъпващата акция на 2023 година?

Много вложители се пробват да открият " идната Tesla ", или казано по различен метод - акциите на коя компания ще са най-поскъпващи? Сега в края на годината, залозите за това, кой ще понесе тази купа през 2023-та година, стават още по-популярни.

Но вложителите би трябвало да имат следното мислено - да се открие идната Tesla, може да е непостижима, даже невъзможна задача, на пазар на който се търгуват хиляди акции и разнообразни видове активи.

Много постоянно, вложителите задълбали в опитите си да открият акциите на коя компания ще скочат в пъти, изтърват обикновеното и явно рали на пазарите. Защото, обичайно, с цел да нарастне един актив в пъти, то най-вероятно той е погрешно, или нелогично оценен (теорията за неефективност е в сила); случва се някакво фундаментално събитие обвързвано с него (като да вземем за пример изобретение, или придобиване от по-голям конкурент), което не може да бъде планувано или планувано с някакво рационално равнище на точност; или просто акциите биват изкупени от заинтригувани страни, или манипулирани от борсови сили (отново фактор, който мъчно може да бъде вярно прогнозиран).

Та - опитите да се открие кой ще е най-поскъпващия актив на идната година, може да са извънредно несполучливи и по-лошото - да имат прекомерно висока различна цена (да не се осъществя пазарната доходност), в миг, когато инфлацията към момента може да е сериозен фактор (каквато се чака да е обстановката през 2023-та година).

И въпреки всичко, дано да се впуснем в това упражнение (с цел да поупражняваме малко капиталовите си умения) и да погледнем към това - какви качества би трябвало да има един актив, с цел да може да влезе в листата ви за наблюдаване, като идната " евентуална Tesla ".

Трябва да се има поради, че според от обстановката и към всеки обособен миг, тези качества е допустимо да са разнообразни и заради тази причина, ще се опитам да обобщя тези, които съгласно моето персонално мнение са настоящи за сегашния миг, с небосвод през идната година.

Ето и кои са характерностите, които могат да са част, а могат и да не са, от това да откриете актив, който има капацитет да нарастне съществено през идната година:

Малка компания

Към момента, дребните компании имат сходни черти, заради няколко аргументи. На първо място - измежду тях постоянно могат да се търсят претенденти, които не са дейно оценени от пазара, най-малкото тъй като се покриват от прекомерно малко анализатори, търгуват се от по-малък на брой институционални вложители и не са изключително ликвидни. Когато към това добавите и обстоятелството, че сега акциите на дребните компании са релативно най-евтини по отношение на огромните от доста време насам и можете да получите един добър микс от фактори.

Акциите с дребна капитализация се чака да донесат големи облаги на вложителите, съгласно пазарни наблюдаващи. Един паричен управител предвижда, че те ще засенчат фирмите с огромни капитализации с близо четири процентни пункта годишно през идващите пет години. Голяма капиталова банка е още по-оптимистична за дребните капитализации за идващото десетилетие.

Дружествата с дребна капитализация са компании със скромна пазарна капитализация - сумата на акциите в обращение. Ограниченията на размера са случайни и нарастват с течение на времето с пазара. Наскоро показателят на дребните компании Russell 2000 имаше междинна пазарна капитализация от 1 милиард $ и доближи върха от към 13 милиарда $.

Преди десетилетия откривателите на пазара документираха това, което стана известно като резултат на дребна капитализация - наклонността на дребните компании да създават по-висока междинна възвръщаемост от огромните за дълги интервали от време. Мисленето продължи, че дребните компании са рискови, тъй че спомагателната възвръщаемост компенсира вложителите за поемането на спомагателния риск.

Но нещата не наподобяват по този начин в последно време. От една страна, Russell 1000 за огромните компании изпреварва Russell 2000 за дребните компании с три пункта годишно през последното десетилетие, като възвращаемостта е приблизително 13,1%.

От друга страна, фирмите с дребна капитализация са имали по-ниска междинна волатилност от тези с огромна капитализация по време на интервали на пазарен стрес, като " експлоадирането на нервността " през 2013 година, когато вложителите се подвигнаха против Федералния запас, казвайки, че ще понижи покупките на облигации; референдумът за Брекзит в Обединеното кралство през 2016 г.; и пандемията Covid-19. Това е противоположното на това, което вложителите чакат от рисковите акции.

Сега има многолюден спор дали резултатът на дребната капитализация е мъртъв, просто е в хибернация, или в действителност е съществувал единствено първоначално. Можем да оставим това на учените. Нашият интерес тук е просто дали дребните капитали са извънредно евтини в този момент. А те са такива, макар че може да не наподобява по този начин на пръв взор, според от това къде гледате.

Russell 2000 флиртува с 20 пъти по-големи облаги, малко над дълготрайната си междинна стойност. Но като премахнете нерентабилните компании от показателя и статистическите отклонения, съотношението цена/печалба пада до към 12, по отношение на дълготрайната междинна стойност от 15.

Тази промяна на числата е значима в този момент по две аргументи. Едната е, че 33% от членовете на Russell 2000 през днешния ден имат негативни приходи, спрямо 20% преди десетилетие и рекордно високи равнища.

Една промишленост е по-отговорна за това от други. " Качеството на биотехнологиите е доста по-ниско с течение на времето ", споделя Джил Кери Хол, началник на тактиката за дребни и междинни компании в Съединени американски щати в BofA Securities. " Имате доста повече биотехнологични компании на ранен стадий, които са излезли на пазара. Това е област с дребна капитализация, към която сме по-предпазливи. "

Има по-голяма причина да се изключат нерентабилните компании, когато се дефинира размерът на Russell 2000: Коригираният P/E е по-добър предвестител за бъдеща възвръщаемост от некоригирания въз основа на разбор на BofA на данни от 1985 година В момента поправеният P/E кара BofA да предвижда 12% годишна възвръщаемост за фирмите с дребна капитализация през идващото десетилетие. Това е пет пункта повече, в сравнение с се чака от огромните компании.

Хол пресмята, че в този момент фирмите с дребна капитализация са с 30% по-евтини от тези с огромна капитализация, което е най-голямата отстъпка след балона на дотком акциите преди повече от две десетилетия. Един евентуален негатив: Икономиката може да изпадне в криза през идната година, а по време на рецесии облагите на фирмите с дребна капитализация са склонни да падат повече от тези на фирмите с огромна капитализация. Но тъкмо в този момент, споделя Хол, цените на дребните компании към този момент са в криза от порядъка на тази по време на международната финансова рецесия от 2008-09 година

Бързорастяща компания, чиято оценка се е сринала през 2022-ра година, само че имат визия по какъв начин да излязат от " блатото "

Няма по какъв начин да чакаме рентабилност в трицифрено изражение, която да не е подплатена от най-малко сходен растеж на приходите. В допълнение, изцяло разумно е да търсим капацитет за завръщане от компании, които са били съществено осъдени по време на софтуерните разпродажби.

Тук капацитет е налице при биотехнологичните акции (при утвърждение на ново лекарство, или покупка от по-голям конкурент), както и от акциите за изкуствен интелект и други браншове, които са били съществено разпродадени от вложителите.

Разбира се, могат да се търсят евентуални благоприятни условия и при софтуерните компании, както и при фирмите свързани с облачни технологии, или блокчейн технологиите (ако вярвате, че биткойнът няма да стане нула долара), които също бяха съществено разпродадени.

Новите действителности обаче, са свързани с изключването на имена от по този начин наречените " меме-компании ", както и различен известен в предишното клас - по този начин наречените " зомби компании ". Защото вложителите стават доста по-фокусирани освен върху растежа на приходите, само че и паричните потоци и капацитета за излизане на облага, в среда на покачване на лихвите, които могат да останат по-дълго време на високи равнища. А с високите равнища на лихвите и рестриктивната политика от централните банки, вложителите не харесват изключително доста мощно задлъжнелите и губещи компании и такива с неразбираеми бизнес-модели и тактики по какъв начин да станат печеливши в миналото.

Компания от разрастващ се пазар (защо не Китай)

Майкъл Хартнет от Bank of America Corp. бе следващият пазарен пълководец, който предложи китайските акции като най-хубава покупка за 2023 година.

" Икономическото отваряне на Китай е настроено да подтиква акциите, защото семействата имат непотребни спестявания ", споделят стратезите, водени от Хартнет, добавяйки, че прекратяването на рестриктивните мерки на Covid е повишило акциите в Съединени американски щати и други страни. Те също по този начин предложиха продажбата на американски софтуерни акции измежду техните топ 10 покупко-продажби за 2023 година

Хартнет следва други на Уолстрийт, които неотдавна се насочиха към Китай. Citigroup Inc. съобщи, че обръщането на Пекин от Covid Zero, както и ограниченията за поддръжка за бранша на парцелите, би трябвало да покачат облагите на фирмите, до момента в който Morgan Stanley увеличи задачите си за показателите на акциите на нацията.

Призивите идват на фона на внезапно възобновяване на китайските акции, като показателят MSCI China се увеличи с към 19% този месец, а показателят Hang Seng навлиза в бичи пазар след изненадващи промени в политиката от държавното управление на Китай. Въпреки това индикаторът на MSCI Inc. остава надолу с 33% тази година, като вложителите са отблъснати от строгите ограничения против Covid и са внимателни към визията на президента Си Дзинпин за пазарите.

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР