Много и малко са относителни понятия, щом става дума за

...
Много и малко са относителни понятия, щом става дума за
Коментари Харесай

Как да пестим пари

„ Много ” и „ малко ” са относителни понятия, щом става дума за пари. За бедняка са доста 10 лв., в случай че може да ги изхарчи едновременно за храна. За богатия и милионите са малко, щом не му стигат да си купи самолета, който желае да има.
Да, парите съществуват, с цел да бъдат харчени. Разумно да ги харчиш, не значи да живееш в ограничения, а да получиш допустимо повече неща против тях и то при порядъчен баланс с качеството. Ако е речено този месец да имаш в наличност 700 лв. и ги похарчиш едновременно в изящен ресторант, това надали е добра концепция. Остават ти още 29 дни да покриваш най-малко екзистенц минимума си.

Възможности за рационално харчене на парите постоянно съществуват, стига човек да има предпочитание да ги съзре.

Ранното ангажиране на екскурзиите и почивките могат да спестят доста пари, в това число и от цената на самолетните билети. Организирането на тези развлечения в последния миг коства допустимо най-скъпо. Ако сме подготвени на компромиса да не сме в сезона пик, също можем да получим не неприятна услуга на добра цена. Защо не на море през зимата, да вземем за пример, в случай че хотелът е с задоволително екстри, в това число закрит басейн, и предлага всичко това при ужасно понижение.

Ако пазарим главните хранителни артикули един път седмично, ще имаме най-обща визия какво ще е менюто ни през идващите дни, ще спестим и пари от превоз до хипермаркета. Ежедневно бихме добавяли единствено някои дребни неща, които са мъчно предвидими, а те се намират и в дребното магазинче под блока. На този принцип в действителност извършването на покупки става по-организирано, по-целенасочено и ни избавя от пазаруването на ненужни неща.

Ако ни се постанова всекидневно да употребяваме публичен превоз, картата за рейс, да вземем за пример, ще спести пари.

Ако си изберем абонаментен проект от мобилния оператор, отговарящ най-точно на нашите потребности, също можем да приказваме без ограничавания съвсем напълно в неговата рамка. Ако не сме уцелили подобаващия за нас абонаментен проект или пък събитията са се трансформирали, по-добре при първа опция да го променим, в сравнение с да сме инертни и да се оставяме десетки левове безусловно да се изпаряват от портфейла ни.

Сметките за електричество гълтам забележителна част от бюджета ни, изключително в случай че се отопляваме зиме на ток. Можем да ги снижим, като употребяваме енергоспестяващи уреди и създадем топлоизолация на жилището си. Второто в действителност изисква по-значителна инвестиция, само че тя се изплаща във времето. Що се отнася до уредите, познавам жена, която има старомоден нагревател и електрическа печка, не запомнила годините си. Казва, че няма пари да си купи нови уреди, само че и при минималното им потребление, отново заплаща страховити сметки. Готварската печка и радиаторът са от соцвремето, когато електричеството струваше стотинки и гълтат ток като лами. В нейния случай новите електроуреди ще си изплатят цената за година прилагане.

Когато си купуваме нови облекла, добра концепция е да залагаме на костюмите и те да са в съчетаеми цветове. Така на процедура ще имаме повече благоприятни условия да комбинираме обособените им елементи и все едно, че сме се сдобили не с една, а с няколко нови облекла. Сезонните понижения също правят работа, само че тук правилото е – не непременно, а единствено в случай че си заслужава.

Ако изплащаме заем, по опция да не позволяваме да го просрочим, с цел да не плащаме излишно и лихви върху вноската. Същото се отнася и за всички ежемесечни сметки.

Друга ловкост е да имаме заделена дребна сума „ бели пари за черни дни “. Става дума в действителност за не огромна, само че неприкосновена сума. Така в сложни финансови моменти ще можем да си вземаме вътрешни заеми, а не да се молим за пари на другите. Разбира се, незабавно след приемане на доход парите се връщат назад във фонда „ запаса “, с цел да са ни на разположение при различен сходен случай.

Парите могат да са същинско злополучие и когато са безусловно незадоволителни за естествен живот, и когато са прекомерно доста, попаднали в несъответствуващи ръце. Така или другояче финансовата дисциплинираност постоянно е нужна. И защото споделят за парите, че са добър прислужник, само че неприятен стопанин, да не разрешаваме подчиненият да узурпира властта.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР