Много християни и особено висши клирици станали последователи на Арий.

...
Много християни и особено висши клирици станали последователи на Арий.
Коментари Харесай

Честваме паметта на свети Павел изповедник frognews.bg

Много християни и изключително висши клирици станали почитатели на Арий. А най-сериозното тестване за Църквата било това, че поредност императори и доста сановници на империята в столицата и по провинциите също поддържали арианството. Такъв бил и Констанций II, синът на свети Константин Велики.

 

Той поел властта след гибелта на татко си през 337 година и намерено се оповестил в поддръжка на арианите. Затова се възмутил, когато научил, че за архиепископ е определен православният Павел. И до момента в който неговият татко взимал присъединяване в църковните каузи, с цел да подкрепя християнизирането на народите в обширната империя, Констанций се намесил жестоко, с цел да наложи една разкол. 

 

По време на избора на архиепископ Павел Констанций бил в Антиохия, Сирия, само че щом се върнал в столицата, той свалил Павел от архиепископския трон и самоволно провъзгласил за архиепископ арианина Евсевий Никомидийски.

 

Свети Павел отишъл да потърси поддръжка в Рим, където бил и различен заточеник - свети Атанасий Велики, който Констанций също отстранил от Александрийската черква. Западният император Констант научил за тези гонения против достойните архиепископи и се застъпил за тях пред брат си Констанций.

 

Двамата били възобновени, само че през 350 година Констант умрял и Констанций незабавно заточил архиепископ Павел в Армения, където ариани го нападнали и удушили в храма по време на свещенодействие. Това станало в 351 г.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР