Много хора започват деня с чаша горещ чай или кафе.

...
Много хора започват деня с чаша горещ чай или кафе.
Коментари Харесай

Никога не пийте тези течности на празен стомах

Много хора стартират деня с чаша парещ чай или кафе. Но дали това е здравословен табиет? Оказва се, че има питиета, които не трябва да се пият на празен корем. Те имат неприятен резултат върху храносмилателната система, а също така провокират киселини. Какво не би трябвало да се пие на празен корем?

Газирани питиета

Газираните питиета, макар че са сладки и бързо утоляват жаждата ви, не са подобаващата напитка незабавно след пробуждане. Защо не би трябвало да ги пиете на празен корем? Те съдържат огромно количество захар, която не е потребна за здравето ни. Освен това съединението натоварва панкреаса и черния дроб, способства за развиването на кариес и отслабва зъбите. Ефектът на газираните питиета не е апатичен и за стомаха. Съдържащият се в тях въглероден диоксид, смесвайки се със стомашните киселини, провокира гадене и отичане на корема.


Цитрусов сок


На пръв взор наподобява, че консумирането на цитрусов сок заран е единствено по себе си здраве. Истината е малко по-различна: когато се пие на празен корем, тази напитка нервира стомаха. В по-лоши случаи може даже да провокира рефлукс или неприятно храносмилане. Киселината в сока е изключително нездравословна за хора, страдащи от гастрит. По-полезно е тази напитка да се пие разредена с вода в съответствие 1:2. Тогава потреблението ѝ заран ще е потребна за организма.

Кафе

Много хора не могат да си показват сутринта без ароматно кафе. За страдание потреблението му на празен корем е доста нездравословна. Защо да не го пиете на празен корем? На първо място тази напитка покачва равнището на кортизола в кръвта. Това е хормонът, виновен за регулирането на равнищата на стрес в организма. Резултатът може да бъде утежняване на настроението или интензивен сърдечен темп. Пиенето на кафе на празен корем способства за раздразнение на стомашната стена и неприятни признаци като гадене.

Чай

Чаят има диуретичен резултат и пиенето му на празен корем не е целесъобразно. Той може да провокира дехидратация на организма, който има по-голяма потребност от вода рано заран. Това положение предизвиква зашеметяване и възприятие на отмалялост. Освен това чаят нарушава киселинно-алкалния баланс в стомаха. Това способства за неприятното му действие и нарушава метаболитната активност.

Алкохол

Пиенето на алкохол на празен корем има доста неприятен резултат върху здравето. Празният корем всмуква алкохола по-бързо, което способства за ненадейно повишение на кръвното налягане. Освен това по този метод доста по-лесно може да настъпи алкохолно отравяне и увреждане на черния дроб, сърцето или бъбреците.

Замразени питиета

Какво се случва, когато се изпие ледено кафе или друга напитка на гладно? Това може да аргументи доста проблеми на храносмилателната система. Раздразнената стомашна лигавица забавя естествените храносмилателни процеси. По-добре е да започнете деня с чаша хладка вода, с цел да стимулирате метаболизма.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР