Много хора забелязаха, че след ремонта на Катедралния храм във

...
Много хора забелязаха, че след ремонта на Катедралния храм във
Коментари Харесай

Кой и защо изгаси Катедралата във Варна?

Много хора видяха, че след ремонта на Катедралния храм във Варна той към този момент не свети нощем.

“Кой и по какъв начин позволи – може би най-емблематичната постройка във Варна, която е и монумент на културата, а точно Катедралния храм “Св. Успение Богородично ” да бъде без осветяване? ”. Този въпрос беше подложен във фейсбук групата “Варна ” от възмутена варненка, видя TheSite24.

В обявата варненец пита:

“Защо след по този начин нареченият главен ремонт, беше отстранено ефектното осветяване по фасадата на Варненската катедрала? Навсякъде по света паметниците на културата, православните храмове, университети, музеи и т. н. са с ефектно осветяване точно, с цел да акцентират стила и хубостта на дадената постройка.

Ефектното осветяване на Варненската катедрала беше сложено по времето на покойния Митрополит Кирил Варненски и забавно за какво отстранено след ремонта?

Обръщам се и към чиновниците на Варненска и Великопреславска света митрополия: Мили чиновници на Бога, харесва ли ви, че неповторимата архитектура на Митрополитския храм- монумент “Успение Богородично ” е потопен в мрак и даже е неосезаем вечер, когато минаваш около него? ”.

С коментар по тематиката се включи и общинския консултант от “Възраждане ” Юлиян Губатов, който съобщи, че през предходната година единствено една компания се е явила на търг за слагане на осветяване на Катедралния храм, само че сумата е била доста висока.

“Нямаше по какъв начин да се утвърди препоръчани единствено на една явила се компания за близо 400 000лв. и по тази причина и таква не беше определена. Надявам се през идващата година да бъде определен нов реализатор ”, изясни Губатов.

Надеждите са през идващата 2024 година на Катедралния храм да бъде сложено енерогспестяващо осветяване.

“Реално Катедралата е без осветяване, откогато беше осъществен ремонта. Идеята беше да се смени тогава съществуващото с енергоспестяващо, което е разумно. Този въпрос сигурно ще бъде подложен за разглеждане през новата година ”, безапелационен бе Губатов.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР