Много хора в цяла Европа са се възползвали от политиката

...
Много хора в цяла Европа са се възползвали от политиката
Коментари Харесай

Много хора се възползват от политиката на ЕС за сближаване, без да знаят

Много хора в цяла Европа са се възползвали от политиката на доближаване на Европейски Съюз, постоянно без да го осъзнават. Затова би трябвало да разкажем за това. Това каза еврокомисарят по „ Сближаване и райони “ Елиза Ферейра при откриването на Европейската седмица на градовете и районите (#EURegionsWeek 2023) – най-голямата годишна демонстрация, отдадена на районната политика на Европейски Съюз.

Ферейра цитира и данни от настоящото допитване до жителите по отношение на осведомеността им за районните политики на Европейски Съюз. Парадоксът в тях е, че, от една страна, над 90% считат, че политиките на доближаване са нещо положително, до момента в който в същото време едвам към една трета от реципиентите удостоверяват, че тези политики са забележими на локално равнище.

„ В година, в която Европейска комисия заплати за маски, здравно оборудван и прочие (б.р. – около Коронавирус пандемията), тези резултати са странни. Трябва да помислим за какво жителите не знаят за тази политика. “

Политиката на доближаване е това, което държи Европа обединена, без което вътрешният пазар, какъвто го познаваме, не би се съхранил. Това е и политиката, която е най-близо до европейските жители и им дава осезаема визия за европейската добавена стойност.

Ферейра даде образец с Коронавирус пандемията, при която Европейска комисия отдели милиарди за поддръжка на страните членки както в разгара на здравната рецесия, по този начин и за икономическото им възобновяване по-късно. Част от наличния финансов запас бе препрограмиран, с цел да послужи на незабавните потребности за покупка на здравно съоръжение и други Благодарение на взетите ограничения

множеството райони са се върнали към Брутният вътрешен продукт отпреди пандемията “, акцентира Ферейра.

Тя означи, че по време на #EURegionsWeek 2023 ще бъдат споделени съответни локални и районни образци за това по какъв начин политиката на доближаване на Европейска комисия влияе позитивно върху живота на хората.
Резултатите в интервала 2014 – 2020 г.Подкрепа са получили 2.4 милиона предприятия, което е довело до основаването на 350 000 нови работни места. 60 000 семейства са подобрили своята енергийна успеваемост, а 640 консуматори на сила са били свързани към интелигентни мрежи.Задействани са 1000 мегавата възобновими енергийни източници, което се равнява на 3000 вятърни турбини.
От стратегиите за интервала 2014 – 2020 година към този момент са обработени 85.1% от разноските, което е доста повече спрямо предходни интервали. И на дневен ред към този момент е новият програмен интервал, през който годишно ще се влагат милиарди в по-интелигентна и по-конкурентоспособна Европа.

Ферейра означи, че 73 милиарда евро ще бъдат вложени по новите стратегии с концепцията да послужат за построяването на по-интелигентна Европа. Под формата на възобновими енергийно източници ще бъдат генерирани 9600 мегавата електрическа енергия, което се равнява на 4500 ветрени турбини.

Тези начинания би трябвало да се разпрострат на локално, на общинско равнище. Зад тези цифри се крият историите на обособени хора. Места, които са съумели да подобрят вложенията в тях самите. Места, които са подобрили живота на жителите. Места, които са станали по-многообразни и подготвени за бъдещето, което се случва тук и в този момент. “

„ Кохезионната политика към момента не си е свършила работата, по тази причина се нуждаем от нея. Има нови провокации “, означи ръководителят на Европейския комитет на районите Вашко Кордейро.

Той изясни, че не става дума за формираме на нова, само че акцентира смяната на действителностите. И даде образец с дигитализацията, която тече от дълго време.

Сега имаме нов дигитален свят, който ни дава нови благоприятни условия, за каквито работихме по-рано, само че би трябвало да сме деликатни с заплахата от изоставащи района на фона на този преход. Това би трябвало да е част от кохезионната политика. “

Съфинансирано от Европейския съюз. Изразените възгледи и отзиви обаче принадлежат напълно на техния(ите) автор(и) и не отразяват безусловно възгледите и мненията на Европейския съюз или на Европейската комисия. За тях не носи отговорност нито Европейският съюз, нито Европейската комисия.

Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР