Много хора в Каталуния са разочаровани, че Пучдемон по такъв

...
Много хора в Каталуния са разочаровани, че Пучдемон по такъв
Коментари Харесай

Каталуния спря на милиметър от пропастта. А Мадрид?


Много хора в Каталуния са разочаровани, че Пучдемон по подобен метод удря спирачката. Но това беше най-разумното. Дано и Мадрид покаже, че може да се държи по различен метод, вместо да се крие зад щита на конституцията.

Очакванията преди речта на Карлес Пучдемон пред каталунския парламент бяха големи. Огромен се оказа и натискът, на който беше подложен президентът на Каталуния през миналите дни. Заседанието на Народното събрание се забави, защото Пучдемон до последния миг продължаваше да договаря с съдружните си сътрудници от левицата. И в последна сметка радикалните последователи на националистическия курс на кабинета оповестиха речта на Пучдемон за „ недопустимо изменничество " към идеята.

Самата тирада остана в границите на линията, която Пучдемон следва през миналите месеци. В един миг той даже показва агресивност и съобщи, че изтеглянето на икономически субекти от Каталуния няма „ значително да навреди " на локалната стопанска система.

В речта си каталунският водач още веднъж напомни за „ униженията ", на които е бил подложен районът през последните 15 години от испанската страна: по какъв начин Конституционният съд трансформирал няколко основни позиции в самостоятелния статут на Каталуния; по какъв начин централното държавно управление неведнъж отказвало да се организира референдум за независимостта на Каталуния; какви наказателни ограничения били взети против тези, които през ноември 2014 година просто желали да проведат общонародно допитване за тази независимост; и по какъв начин в последна сметка испанската полиция употребила принуждение по време на референдума на 1 октомври тази година. Независимо от обстоятелството, че резултатите от допитването са артикул на редица законови нарушавания, Пучдемон още веднъж разгласи допитването за законно и оповести независимостта на Каталуния като независима република. Непосредствено по-късно обаче съобщи, че тази самостоятелност се отсрочва и прикани към разговор.

Това беше най-разумното

Много хора в Каталуния са разочаровани, че Пучдемон по подобен метод удря спирачката. В сегашните условия обаче това беше най-разумното. Ако Пучдемон беше траял по пътя на борбата, това

Каталунският президент даде късмет на разговора – и държавното управление на Мариано Рахой в Мадрид не трябва да пропилява този късмет. Досега испанският министър председател се беше барикадирал зад законите и не отстъпваше нито сантиметър. Но след насилията по време на референдума, и Европа, и останалият свят следят със угриженост спора, така че Рахой би трябвало да излезе на политическия терен и да стартира диалози с Каталуния.

Испанците чакат от своя министър председател повече, в сравнение с просто да се крие зад щита на Конституцията. В решаващия миг за страната след няколко десетилетия народна власт Рахой е задължен да потърси разговора и да потвърди, че държавното управление може да води политика, почтена за значимото място на Испания в Европейски Съюз.

тагове каталуния мадрид самостоятелност пучдемон
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР