Много хора смятат, че т.нар. конюгирана линолова киселина (CLA) помага

...
Много хора смятат, че т.нар. конюгирана линолова киселина (CLA) помага
Коментари Харесай

Полезна ли е CLA като хранителна добавка?

Много хора считат, че така наречен конюгирана линолова киселина (CLA) оказва помощ доста в изгарянето на мазнините, в случай че задачата е намаляване. Но и че подкрепя растежа на мускулатурата, усъвършенства сърдечнотоздраве  и покачва секрецията на тестостерон. И всичко това – без странични ефекти…

Не всички са на такова мнение обаче. Според други CLA разчита на не изключително безапелационни доказателства за успеваемостта си, а и може да крие опасности.

Ето защо в тази публикация ще се срещнем по-отблизо с нея и ще претеглим преимуществата и минусите й на база практиката и научните обстоятелства, които съществуват за нея досега.

Какво e CLA?

Това е група от естествено срещащи се мастни киселини, която се съдържа най-вече в месните и млечните артикули. Но в лабораторни условия, CLA в действителност може да се добие и от растителни масла (от слънчоглед и шафран).

Има близо 30 разнообразни типа CLA, които са идентични като химичен състав, само че с друга класификация в градивните си частици, която им придава и разнообразни качества.

Защо се употребява като добавка?

Във фитнес средите, най-честата причина хората да одобряват добавки с CLA, е с цел да подтикват изгарянето на мазнини, а някои считат, че тя усъвършенства и мускулния напредък, производството на тестостерон и спортните достижения.

Помага ли при намаляване?

Повече хора одобряват CLA за по-лесно намаляване. Доказателствата за успеваемостта й в тази тенденция обаче не са доста безапелационни.

Макар, че е постоянно срещана по магазините за хранителни добавки, когато разгледаме проучванията върху линоловата киселина, разбираме, че огромна част от тях в действителност са върху животни и по-рядко – върху хора.

Много постоянно резултатите от проучвания върху мишки фактически са доста близки като резултат и при нас, хората. Но в този случай – въпреки че при гризачите резултата от CLA е забележителен – понижен вкус, нараснала оксидация на мазнините и по-трудно отсрочване на мастни ресурси, то при хората не е тъкмо по този начин. За нас резултатите са по-скоро незадоволителни.

В допълнение, CLA не е ефикасна в преотвтратяването на назад повишаване на тегло, нито пък потиска апетита при хората.

Проучванията върху CLA от последните години демонстрират, че и да има някакакъв най-малък позитивен резултат от приема й, тя не е от най-ефективните добавки за намаляване.

Помага ли за развиване на мускулатурата?

За страдание и тук науката не дава обещаващи доказателства за резултата от приема на CLA. Отново, има някои изследвания, които сякаш поддържат теорията, че CLA оказва помощ за развиването на мускулна маса, само че резултатите им много си опонират.

Едно от тях демонстрира, че млади мъже със затлъстяване, приемащи CLA и Омега 3 рибено масло в продължение на 12 седмици, нараснали мускулната си маса с до 2,4%. Такъв резултат обаче не се следил при мъже с обикновено тегло, нито пък при по-възрастните мъже със затлъстяване.

Други проучивания пък демонстрират позитивно развиване на мускулатурата единствено при банкет на CLA над целесъобразните дневни дози, което също не е съвършен вариант…

Що се отнася до изказванието, че CLA покачва равнищата на тестостерон – то се дължи на резултати от проучвания върху човешки кафези, само че те не са пресъздадени сполучливо при проби върху действителни хора, тъй че и тук резултатът на добавката е спорен…

В резюме за приема на CLA при повишаване на маса още веднъж можем да кажем, че въпреки и да има известни позитивни доказателства в тази тенденция, то те са най-вече неубедителни и много спорни от проучване до проучване, тъй че може да се каже, че CLA не е и изключително ефикасна добавка за развиване на мускулатурата.

В обобщение…

В резюме можем да кажем, че CLA не е измежду най-ефективните хранителни добавки. И въпреки, че може да помогне малко както при намаляване, по този начин и при повишаване на маса (като допълнение към други добавки и, несъмнено – към съответно подбрани и ), въпреки всичко има много по-ефективни способи да подобриш резултатите си в коя да е от тези две цели, вместо да залагаш на хранителна добавка за това.

Автор: Страхил Иванов

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР