Много хора смятат, че интелигентността е най-важният фактор за успеха.

...
Много хора смятат, че интелигентността е най-важният фактор за успеха.
Коментари Харесай

Илон Мъск доказва, че AQ e ключът към успеха 

Много хора считат, че интелигентността е най-важният фактор за триумфа. Въпреки това в действителността тя играе прекомерно дребна роля. Нерядко хората, които в миналото са имали ослепителен триумф в образованието, осъмват, правейки същото, което и всички останали, вместо да изпъкват измежду множеството, откакто завършат.

Защо? Защото с изключение на висок разсъдък, за постигането на изключителни достижения е нужно по-важно качество, известно като AQ (Adversity Quotient или способността да прeодоляваш трудностите по пътя си). 

Според Джим Кантрел, съоснователят на SpaceX, AQ значи „ неспособност да мислиш за неуспех “. 

Както Кантрел напомня, сега, в който всички са мислили, че SpaceX няма да проработи, в това число и той самият, Илон Мъск не е мислел за неуспех. Той просто е мислел по какъв начин да го накара да проработи. Тъй че в последна сметка Кантрел се отхвърля, а Мъск реализира триумф. 

Вярно е, че грандиозните визии и изключителния разсъдък на Мъск са решаващи за триумфа, само че това, което го прави толкоз извънреден, е в действителност високият AQ.

Но всички сме хора. Трудно е да не се усъмниш в себе си, когато срещаш затруднение след затруднение. Дори Мъск се е съмнявал в себе си през 2008 година, когато и двете му компании съвсем са банкрутирали. По същото време е преживявал и бракоразвод. Може би е мислел всичко в живота си и всичките си инициативи за неуспех. Важното е, че това не го е спряло.

За да не изпадате в такива мисли, които да ви накарат да се откажете, можете да си извършите лист. 

Ето по какъв начин можете да подобрите своя AQ

Преди да започнете да работите за дадена цел или план, избройте всички негативни мисли и извинения, които може да се появят сега, в който се изправите пред обещано предизвикателство. След това напишете по един контрааргумент за всяка мисъл, която може да ви попречи да продължите напред. 

Например: „ Мечтая да направя Х нещо. Но се притеснявам, че в случай че направя X, може да се случи Y. ” Мисълта за Y ви държи в плен на страха и случайността. Вместо да се опасявате, представете си, че Y се случва и решете по какъв начин действате, с цел да се справите с него. Това решение ви отърсва от оправданията и ви кара да деянията неизменност в лицето на провокациите. 

Когато свикнете да вършиме това, ще видите, че към този момент не се концентрирате толкоз върху мисълта за неуспех, а върху мисълта за развиване. Така имате повече сила да се фокусирате върху това по какъв начин да извършите нещата да работят и по какъв начин да осъществите всичко, което желаете.

Източник: LifeHack 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР