Много хора се страхуват да летят с самолети, въпреки че

...
Много хора се страхуват да летят с самолети, въпреки че
Коментари Харесай

10-те най-опасни летища в света

Много хора се опасяват да летят с самолети, макар че статистически това е най-безопасният метод на превоз. Прекалено твърдо кацане в действителност може да скапва усещането за всяко пътешестване.

Има няколко летища в света, които се смятат за в действителност рискови. Разбира се, не може да се каже, че те са безусловно несъответствуващи за полети - нито една самолетна компания няма да рискува пасажерите си.

Въпреки това, тези летища могат да донесат на пасажера доста неприятни моменти по време на политане и кацане. А в някои случаи и нещастия, струващи живота на доста хора.

По-долу описваме за 10 от най-опасни летища в света.

Летище " Принцеса Юлияна "

Местоположение: Залив Симпсън, остров Св. Мартин, 1,8 милиона пасажери на година.

Международното летище " Princess Juliana " - един от най-големите транспортни възли в Карибския басейн. Това е едно от десетте най-опасни летища в света. Краят на пистата се намира на самия морски бряг, наоколо до плажа Maho, тъй че по време на кацане самолетите летят на височина от 10-20 метра над главите на туристите по брега на морето. прага на пистата.

Но, макар че излитането и кацането наподобяват в действителност ужасни, на това летище няма нито една огромна злополука.

Летище " Густав III "

Местоположение: Карибите, Остров Сен Бартелеми, няма данни за пътническия трафик.

Съоръжението е издигнато перпендикулярно на брега, тъй че самолетите, които идват да се приземяват несъзнателно, основават чувство за рухване в морето.

Пистата има лек надолнище и дължина единствено 650 м, което прави обстановката още по-трудна. Летищното оборудване граничи с плажа, тъй че по време на почивката си туристите могат да гледат маневрите на дребните самолети.

Летище " Паро "

Местонахождение: град Паро, Бутан, пътнически трафик - 182 хиляди души годишно.

Летището в Паро е едно от двете в Кралство Бутан и е единственото с асфалтова писта.

Намира се на 6 километра от град Паро на надморска височина над 2 хиляди метра в тясна котловина. Летището е заобиколено от скални масиви и върхове с височина над пет хиляди метра и по тази причина се счита за една от най-трудните на планетата.

Летище " Аспен-Питкин "

Местоположение: Питкин Каунти, Колорадо, Съединени американски щати. Пътнически трафик 248 000 души годишно.

Летище " Аспен - Питкин Каунти " се намира в известния планински курорт Аспен, на височината над морското ниво 2384 метра. То е ситуирано на 6 км северозападно от бизнес региона на града и заема обща повърхност от 232 хектара.

Силните ветрове и огромната надморска височина вършат това летище едно от най-трудните за водачите. През последните няколко години то е претърпяло няколко съществени случая, което донесло славата на най-опасно летище в Съединени американски щати.

Летище " Бара "

Местонахождение: Шотландия, пътнически поток 10 700 души годишно.

Barra Airport е неповторимо летище с пясъчни писти с много по-къси характерности за политане и кацане. За това то се счита за едно от най-опасните в света.

Единственото летище в света на морския бряг с три пясъчни писти. Краищата на пистата са маркирани с дървени огради.

Приливът прекъсва работата на летището, като скрива част от оборудванията под водата. Възможни са спешни излитания през нощта, само че летището не е не е сертифицирано за потребление в тъмната част на денонощието.

Летище " Куршевел "

Местоположение: Франция, няма публични данни за пътническия трафик.

Летището в известния френски зимен курорт има доста къса дължина на пистата от 525 метра, която е с надолнище 18,5 градуса.

Писта няма система ILS, която лимитира действието на летището при мъгла.

Пилотите би трябвало да се опитат да кацнат при първия опит, тъй като в противоположен случай може да се стигне до покруса, защото пистата приключва със скали.

Въпреки това, частни самолети летят до курорта.

Летище " Хуанчо-Ираускин "

Местоположение: Остров Саба, Карибско море. Пътнически поток над 20 хиляди души годишно.

За да се приземят на това летище ситуирано на дребен полуостров, водачите би трябвало да се оправят със мощни ветрове и морски пръски.

Освен това дължината на пистата на летището е единствено 396,5 метра, която се счита за най-късата в света.

Летище " Гибралтар "

Местоположение: английската територия Гибралтар пътнически трафик годишно. 652 хиляди души.

Собственик на летището е Министерството на Англия на защитата, което употребява оборудването и за военни потребности.

Летище има единствено една асфалтова писта с дължина 1829 м, която се намира на към 500 метра от центъра на град.

Летище " Гибралтар " - един от дребното летища в света, където пистата се пресича от авто път. Затова постоянно трафика се стопира с преграда, с цел да се изчака кацане или политане на аероплан.

Международно летище Дамаск

Местоположение: Дамаск, столицата на Сирия.

Летището се намира на 29 км югоизточно от град Дамаск. Дължината на двете писти за политане и кацане са с дължина надлежно 3600 м и 3 598 метра.

То влезе в класацията на най-опасните летища в света поради гражданската война, която се води в страната от няколко години. Самолетите са действително застрашени да попаднат под огъня на бунтовническите групировки и държавната войска.

Летище " Кай Так "

Местоположение: Хонг Конг. Пътнически трафик 29,5 милиона годишно, преди затварянето му през 1996 година.

Заради множеството небостъргачи и планини и единствената писта, кацането на това летище е много комплицирано. Трудният заход се усложнява от честите мощни и променливи ветрове.

" Кай Так " се счита за едно от най-опасните летища в света, а кацането на въздушните лайнер измежду жилищните и другите здания съставлява впечатляваща екстремална панорама. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР