Много хора се опитват да надхитрят будилника. Той звъни, те

...
Много хора се опитват да надхитрят будилника. Той звъни, те
Коментари Харесай

Доспиването след алармата на будилника е вредно

Много хора се пробват да надхитрят будилника. Той звъни, те превъртат стрелките 15-20 минути, с цел да звънне още веднъж по-късно. Това е неприятно за здравето, тъй като нарушава хормоналния баланс и води до унесеност денем и нарушавания в работата на редица органи и системи, предизвестява американският експерт доктор Крис Уинтър.

Ако превъртите стрелките на будилника 2 пъти заран, с цел да си дадете още малко време за сън, мозъкът не схваща по кое време тъкмо би трябвало да се пренастрои на режим бодърстване. В резултат на това организмът не освобождава нужните хормони, човек не се усеща отпочинал и още от сутринта е изтощен.

Основният проблем е във връзката мелатонин-кортизол. При пробуждане хормонът мелатонин отстъпва място на хормона на бодърстването - кортизол. Ако откакто един път сте се събудили, още веднъж си легнете и заспите, не се създават доста от нужните хормони. Затова, когато станете от леглото, се чувствате приспивен, зашеметен и объркан.

Събуждането пренастройва всички орани и системи, като ги включва в деен режим на работа, в т. ч. и червата. Сънят и храносмилателната система са директно свързани и в случай че червата не се " разсънят " в точния момент, изпразването им се отсрочва, а това може да докара до запек или до подут с газове стомах.

Събуждането е обвързвано с обособяване на още един значим хормон - грелин. Това е хормонът на глада. Ако се разсъните гладен, а по-късно още веднъж заспите, равнищата на грелин падат, само че след няколко часа се усилват с нова мощ и ви карат да ядете и да преяждате.

Сънното замайване е сходно на алкохолното - то ще ви затрудни да извършите избор, ще бъркате във вземането на значими решения, комплицирано ще се включите в работния развой.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР